T-Mobile uzavřel s Nokií největší dohodu páté generace bezdrátových systémů, zaplatí miliardy dolarů

Sídlo společnosti Nokia ve finském Espoo

Sídlo společnosti Nokia ve finském Espoo Zdroj: Reuters

Výrobce telekomunikačního zařízení Nokia dodá americkému mobilnímu operátorovi T-Mobile US zařízení pro síť příští generace 5G za 3,5 miliardy dolarů (76,5 miliardy korun). Dohoda je největší, jaká byla zatím uzavřena na poli páté generace bezdrátových systémů, označovaných jako 5G, a je důkazem, že nový cyklus modernizace mobilních sítí začíná zapouštět kořeny, napsala agentura Reuters.

T-Mobile je třetím největším mobilním operátorem v USA a v dubnu se dohodl na spojení s firmou Sprint, aby tak posílil v konkurenci s americkými giganty Verizon a AT&T. Dohoda s Nokií pomůže firmě rozjet první celonárodní službu 5G v USA.

Kontrakt je pro Nokii velmi důležitý, protože její výsledky v posledních letech ohrožuje zpomalování poptávky po současných sítích čtvrté generace (4G). Investoři také začínali pochybovat, zda kontrakty na 5G by mohly začít ještě letos zlepšovat ziskovost firmy.

Síť 5G mimo jiné slibuje mobilním uživatelů vyšší rychlost. Měla by také přinést vyšší spolehlivost, lepší pokrytí a zvýšení efektivity signálu, což je důležité pro rozvoj nových automatizačních systémů, lékařského monitorování či autonomních vozů.

Telekomunikační operátoři po celém světě však bojují s nedostatkem hotovosti a zatím se spíše vyhýbají závazku k modernizaci současných sítí. Mnoho z nich také považuje technologii 5G pouze jako možnost, jak výrazně zvýšit svoji kapacitu, a ne jako možnost pro přidání nových funkcí.

Zákazníci T-Mobile US však zatím nezaznamenají zřetelné rozdíly u rychlosti nebo jiných funkcí, protože nejprve musí být zahájen prodej nových chytrých telefonů připravených na 5G. To by se mělo stát až na počátku příštího roku. Dokonce ani plně funkční 5G telefony ale nebudou z technických a ekonomických důvodů schopné plně využít všech služeb nové sítě nejméně do roku 2020.

Nokia patří spolu s čínskou firmou Huawei a švédským Ericssonem k největším výrobcům síťového vybavení. Poptávka po síťovém vybavení však slábne od roku 2015, kdy dosáhla vrcholu poptávka po současných sítí 4G.