Telefon je motorem pokroku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Malá plastová krabička napěchovaná čipy – to je symbol dnešního světa moderních technologií. Svému tvůrci, společnosti Apple, přinesla výroba chytrých telefonů jako prvnímu na světě tržní ocenění přes bilion dolarů. A v symbióze s mobilem vyrůstají další giganti – Amazon, Google, Facebook, Uber, Airbnb...

Leckterý vizionář si začátek 21. století představoval jinak. Třeba podle uměleckých pohlednic z období kolem roku 1900 se měli lidé pohybovat vzduchem pomocí mechanických křídel či nasávat informace přes elektrody přiložené ke spánku. Později přibyly vize mezihvězdných letů a kolonizace vesmíru. K tomu je v současnosti daleko. Neznamená to však, že by lidstvo neprocházelo překotným vývojem.

Spíše než vesmírná loď však nynější pokrok symbolizuje plochá krabička, která se vejde do kapsy kalhot – chytrý telefon. Ostatně první firmou s bilionovou tržní hodnotou se letos stal Apple. Krátce poté překonal bilionový milník i provozovatel největšího internetového obchodu na světě Amazon. Nejvyšší hodnotu tak mají korporace, které zprostředkovávají poměrně obyčejné činnosti, nakupování a komunikaci.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!