Tesla představila nového robota. Optimus druhé generace umí uchopit vajíčko

Humanoidní robot Optimus 2 od Tesly.

Humanoidní robot Optimus 2 od Tesly. Zdroj: Tesla

Společnost Tesla vlastněná Elonem Muskem v novém videu představila druhou generaci svého robota Optimus, dříve známého pod jménem Tesla Bot. Zatímco předchozí verze humanoidního robota vyvolávaly v technologické komunitě spíš výsměch, ta aktuální už podle prvních reakcí vypadá použitelněji. 

Oproti předchozí verzi teď chodí robot Optimus o třicet procent rychleji, váží o deset kilo méně a umí lépe držet rovnováhu: ve videu to společnost dokazuje tím, že robota nechává dřepovat. Nejdůležitějším vylepšením jsou ale robotovy ruce. Podle prezentace je teď schopný manipulovat s křehkými předměty (Tesla jako příklad používá vejce) a měl by také umět řadit a třídit předměty. 

Ve srovnání s prototypem Bumblebee, kterého firma představila v září 2022 a který uměl v podstatě jenom rozpačitě tančit a mávat, je to tedy znatelný posun. Přispělo k němu také to, že Tesla začala svoje roboty učit pomocí umělých neuronových sítí. Ve vývoji robotů také Tesla využívá svoje zkušenosti na poli výroby baterií. 

VIDEO: Podívejte se, co umí nová generace robota Optimus od Tesly

Video placeholde
Tesla představila novou generaci humanoidního robota Optimus • Tesla

Tesla v nejbližší době plánuje začít používat robota ve svých vlastních továrnách, kde zároveň vyzkouší jeho použitelnost v praxi. A pokud se osvědčí, chce ho Muskova společnost začít prodávat. 

Musk už dřív mluvil o tom, že je Optimus zbytečně podceňovaný a že poptávka by v budoucnu mohla celosvětově dosáhnout až dvaceti miliard kusů. Musk také řekl, že roboti by brzo mohli výrazně přispívat k celkové hodnotě Tesly.