Trump zažaluje šéfy Facebooku, Twitteru a Googlu. Viní je z cenzury

Exprezident USA Donald Trump oznamuje svou žalobu proti sociálním sítím

Exprezident USA Donald Trump oznamuje svou žalobu proti sociálním sítím Zdroj: ČTK / AP / Seth Wenig

Bývalý americký prezident Donald Trump oznámil, že zažaluje šéfy společností Facebook, Twitter a Google Marka Zuckerberga, Jacka Dorseyho a Sundara Pichaie. Podle Trumpa se tito technologičtí giganti snaží umlčet konzervativní názory.

O žalobě Trump informoval ve svém golfovém klubu v Bedminsteru. Řekl, že chce, aby se skoncovalo se „zákazy a vydáváním černých listin“. „Navíc žádáme soud, aby tato gigantická sociální média odsoudil za způsobenou újmu,“ dodal exprezident.

Bude hlavním žalujícím a tvrdí, že byl neprávem cenzurován. Žalobu podává u federálního soudu na Floridě.

Podle médií tento krok podporuje organizace America First Policy Institute, k níž se hlásí někteří z bývalých vysokých členů americké administrativy.

Twitter Trumpův účet zablokoval natrvalo v lednu, když exprezident podněcoval své stoupence, kteří pak násilně vnikli do budovy Kongresu. V květnu pak společnost zablokovala také chat, který sdílel příspěvky z Trumpových webových stránek.

Na Facebooku má Trump dvouletý zákaz. Facebook zakročil proti Trumpovým účtům 7. ledna rovněž kvůli prezidentovým vyjádřením souvisejícím s vpádem jeho příznivců do Kongresu.

Agentura AP připomenula, že navzdory zákazu na Twitteru a Facebooku Trump dále šíří lži o loňských volbách a trvá na tom, že vítězem je on. Popírá tak potvrzení regulérnosti voleb ze strany volebních pracovníků, ministra spravedlnosti v jeho administrativě i mnoha soudců, z nichž některé sám jmenoval.