Tržby LinkedIn vystřelily vzhůru, podle analytiků je síť nadhodnocená

Profesní sociální síť Linked In ve čtvrtletí mírně zvýšila svůj zisk, více ale zaujaly její tržby. Ty stouply o 120 procent na 121 milionů dolarů. Analytici se přesto obávají, že cena akcií firmy je značně nadsazená.

Tržby z pomoci firmám při hledání zaměstnanců se téměř ztrojnásobily, výnosy z reklamy dosáhly dvojnásobku. O 60 procent stoupl také zájem o prémiové uživatelské účty, ve zvýšeném zisku se ale tato čísla odrazila jen mírně, když se zvýšil o 200 tisíc dolarů na 4,5 milionu dolarů.

Ani tato vysoká čísla podle analytiků neospravedlňují vysokou cenu akcií, jejichž hodnota se od květnového uvedení na burzu zdvojnásobila. „Výsledky byly silné, ale ne dost silné na to, aby se vyrovnaly našemu ratingu ‘odpovídající hodnota’,“ cituje agentura Bloomberg analytika investiční společnosti Evercore Partners Kena Senu.

Banka Morgan Stanley a Evercore dnes proto snížily své hodnocení akcií firmy. Následoval propad jejich hodnoty o 9,4 procenta, akcie LinkedIn potom pět procent svých ztrát smazaly. Ke snížení ratingu LinkedIn již v červenci přikročila banka JPMorgan.

LinkedIn je nyní po Facebooku druhou největší sítí v USA, podle agentury ComScore má 33,9 milionu uživatelů. Jak ale vyplývá z dnešního průzkumu Bloombergu a agentury YouGov, sociální síť by mohl do roka předběhnout Google+ a na záda mu bude dýchat Twitter.

Firma nicméně plánuje zvýšení investic do marketingu a vývoje. „Rok 2011 je pro nás investičním,“ prohlásil šéf společnosti Steven Sordello. Dodal, že současný propad na akciových trzích sice firmu LinkedIn zasáhl, na druhou stranu ale lze čekat zájem o služby sociální sítě. „Když je na trhu hodně pohybů, lidé hledají řešení jako LinkedIn, kde mohou využít své sítě, aby se jim dostalo potřebné pomoci,“ uzavřel.