Tržby Meta Platforms po sérii poklesů vzrostly. Kurz akcií se letos už skoro zdvojnásobil

Šéf Meta Platforms Mark Zuckerberg

Šéf Meta Platforms Mark Zuckerberg Zdroj: CTK/AP

Meta Platforms opět rostou tržby.
2
Fotogalerie

Hned tři velké technologické skupiny – Alphabet, Microsoft a Meta Platforms – tento týden oznámily na Wall Street výsledky hospodaření za první tři měsíce letošního roku. Zejména akcionáře Meta Platforms čísla potěšila.

Tržby společnosti Meta Platforms, která vlastní vedle sociálních sítí Facebook a Instagram také aplikace WhatsApp a Messenger, vzrostly poprvé po předchozích třech čtvrtletích meziročních poklesů. V porovnání se stejným obdobím minulého roku byly vyšší o tři procenta, když dosáhly 28,6 miliardy dolarů. Číslo překonalo odhady analytiků.

Podle zakladatele a generálního ředitele Marka Zuckerberga k růstu pomohly mimo jiné příjmy z reklamy, které generovala na Facebooku krátká videa Reels. Podle finančního ředitele by příjmy v probíhajícím druhém čtvrtletí mohly dosáhnout až 32 miliard dolarů, což je také více, než se dosud čekalo.

„Máme za sebou dobré čtvrtletí a naše komunita uživatelů roste,“ uvedl Zuckerberg v tiskové zprávě. Narážel tak na skutečnost, že například počet denních uživatelů sociální sítě Facebook vzrostl oproti stejnému období minulého roku o čtyři procenta na 2,04 miliardy. 

„Naše práce v oblasti umělé inteligence přispívá k dobrým výsledkům napříč aplikacemi a byznysy,“ dodal miliardář s tím, že firma také v posledním roce zefektivnila svůj provoz. „Díky tomu můžeme vytvářet lepší produkty rychleji, což nás staví do silnější pozice při naplňování našich dlouhodobých vizí,“ poznamenal.

V reakci na výsledky cenné papíry posílily v první moment až o 12 procent na více než 230 dolarů. Jen od začátku letošního roku se tak kurz téměř zdvojnásobil. Mimochodem ještě v listopadu minulého roku bylo možné akcie nakoupit i za méně než 90 dolarů.

Na cenu akcií loni doléhal odliv investorů kvůli slabším hospodářským výsledkům, obavám z budoucího vývoje a také celkové nepříznivé dění na globálních finančních trzích. Tržní hodnota firmy se tak propadla z rekordních 1,07 bilionu dolarů v srpnu 2021 až na listopadových necelých 250 miliard.

Kdo je Mark Zuckerberg?

Video placeholde
Mark Zuckerberg • Videohub

Akcie povyskočily po oznámení nejnovějších výsledků i přesto, že meziročně čistý zisk klesl, a to z loňských 7,4 miliardy dolarů na letošních 5,7 miliardy. Bylo to však více než v posledních třech měsících roku 2022, kdy zisk po zdanění činil pouze 4,7 miliardy dolarů.

O den dříve než společnost Meta Platforms informovaly investory a analytiky o vývoji svého hospodaření společnost Alphabet, matka internetového vyhledávače Google, a softwarový gigant Microsoft.

V případě Alphabetu zaujal meziroční pokles příjmů z reklamy o jedno procento na 54,5 miliardy dolarů. Ke snížení došlo druhé čtvrtletí po sobě a teprve potřetí od vstupu na burzu v roce 2004. Na druhou stranu oznámený výsledek byl lepší, než trh čekal, a naznačil, že se trend může začít obracet zpět k růstu.

Kromě toho se firmě dařilo držet solidní tempo zvyšování tržeb v oblasti cloudových služeb, a to i navzdory zpomalujícímu hospodářskému růstu, což se odráží na poptávce firemních zákazníků. Celkové tržby se tak zvýšily v porovnání s loňským prvním čtvrtletím o tři procenta. Ani generální ředitel Alphabetu Sundar Pichai pak nezapomněl vzpomenout nové produkty využívající umělou inteligenci.

O sedm procent na 52,9 miliardy dolarů vzrostly v prvním čtvrtletí tržby softwarové společnosti Microsoft. Čistý zisk byl vyšší o devět procent a činil 18,3 miliardy dolarů. Čísla předčila očekávání analytiků. Také Microsoft zaznamenal vzhledem k ekonomickému ochlazení zpomalení růstu příjmů z cloudových služeb.