Tvořili efekty v Pánovi prstenů i Avataru. Jackson teď své studio prodal za 1,6 miliardy dolarů

Glum z Pána prstenů, jedno z děl firmy Wta Digital

Glum z Pána prstenů, jedno z děl firmy Wta Digital Zdroj: Warner Bros

Režisér filmové trilogie Pán prstenů Peter Jackson prodá své studio zaměřené na tvorbu speciálních efektů Weta Digital, které patří mezi nejznámější ve filmovém průmyslu, Za 1,63 miliardy dolarů je od něj koupí americká společnost Unity Software. Ta chce pomocí akvizice rozvíjet metaverzum, tedy paralelní digitální vesmír.

Technologie Weta byla kromě Pána prstenů použita rovněž u filmů Avatar či Godzilla vs. Kong. Firma získala několik cen, včetně Oscara a cen Britská akademie filmového a televizního umění (BAFTA). Je známá animovanými postavami jako Glum a Caesar z filmu Planeta opic.

Unity vyrábí software pro videohry a animaci. Vytvořila software pro oblíbenou hru pro mobilní telefony Temple Run.

V rámci dohody bude Unity vlastnit technologická a inženýrská aktiva Weta Digital. Oscarem oceněný tým pro zvláštní efekty, který je součástí divize známé jako WetaFX, zůstane samostatnou firmou, ve které si Jackson ponechá většinový podíl. Očekává se, že WetaFX se stane největším zákazníkem Unity a získá zpětnou licenci na technologie a nástroje.

Výraz metaverzum se stal v technologické oblasti módním pojmem, když Facebook oznámil, že změní své zaměření a bude propojovat uživatele prostřednictvím rozšířené a virtuální reality. To může vyžadovat, aby umělci pracovali s novými nástroji pro vytváření reálných projektů.