Tvrdý dopad karambolů Facebooku: firmy se bojí jít na burzu

Nasdaq

Nasdaq Zdroj: CTK

Problémy, s nimiž se při vstupu na trh potýkaly akcie společnosti Facebook, začínají negativně ovlivňovat i další zájemce. Některé firmy už avizovaly, že plánovaný vstup na burzu prozatím odkládají, což podle expertů může být jen začátek. Investoři po zkušenostech s Facebookem zřejmě nebudou chtít riskovat, že hodnota jejich investice hned prudce klesne.

Během uplynulého týdne si záměr vstoupit na burzu rozmyslel výrobce počítačového hardwaru Corsair Components, který chtěl v primární veřejné nabídce (IPO) získat zhruba 78 milionů dolarů (asi 1,6 miliardy korun). Stejně tak výrobce depilačních pomůcek Tria Beauty zatím neuvede na trh akcie, za něž chtěl získat 64 milionů dolarů (asi 1,3 miliardy korun).

„Když nastane tak velký zádrhel, jaký nastal u Facebooku, investoři získají dojem, že je lepší zůstat stranou ještě déle,“ řekl specialista společnosti Dun & Bradstreet Lee Simmons, jehož citovala agentura Reuters. „Investorům to nedává moc velké naděje, že trh je připraven vrátit se k růstu,“ dodal.

Čtěte také:

Týden s Facebookem na burze: Zmatky, žaloby a pokračující pád

Divoká spekulace: Facebook prý chce koupit prohlížeč Opera

Méně nových emisí bude znamenat i méně peněz pro upisovací banky, které už i bez toho pociťují útlum aktivity v důsledku dluhové krize v eurozóně a s tím spojené menší ochoty uzavírat nové obchody. Stejně tak firmy, které se chystají na burzu, budou muset akceptovat nižší upisovací cenu, a tedy i nižší výnos.

V letošním druhém čtvrtletí byla podle společnosti Renaissance Securities zatím stanovena cena pro 17 veřejných nabídek akcií, které se mají objevit na amerických burzách. Ve stejném období loni to bylo 27 emisí. Záměr vydat akcie avizovalo 18 firem, což je proti druhému čtvrtletí loni propad zhruba o 74 procent.

Primární veřejná nabídka (IPO) akcií Facebooku byla největší mezi internetovými podniky a jednou z největších na světě. Firma prodejem akcií získala minimálně 16 miliard dolarů (asi 324 miliard korun), pokud se vezme v úvahu i prodej akcií rezervovaných bankám, celkový výnos dosahuje asi 18,4 miliardy dolarů.

Vývoj akcií Facebooku v tomto týdnu

Vývoj akcií Facebooku v tomto týdnuVývoj akcií Facebooku v tomto týdnu|Yahoo

Během prvního dne na burze akcie přechodně vystoupily až na 45 dolarů, dosavadní jednání s bankami ale směřují k tomu, že drobným klientům patrně nebude účtována vyšší cena než 43 dolarů. Akcie nakonec zavíraly jen těsně nad 38 dolary, a to ještě díky masivní podpoře ze strany upisujících bank. V dalších dnech akcie spadly pod 31 dolarů a proti upisovací ceně ztrácely skoro 19 procent.