U:fon míří do insolvence. Viní ČTÚ, že nepodporuje otevření trhu

U:fon

U:fon

Společnost MobilKom, která provozuje mobilní síť U:fon, na sebe kvůli úvěrové zátěži z minulosti dnes podala návrh na zahájení insolvenčního řízení. Řízení, během kterého chce firma projít restrukturalizací, nemá ovlivnit poskytování služeb stávajícím i novým zákazníkům. Firma viní ze svých problémů mimo jiné Český telekomunikační úřad, který nevytváří podmínky pro vstup dalších mobilních operátorů na trh.

Na podání návrhu se dnes dohodli vlastník Divenno Holdings a management společnosti jako na dalším administrativním kroku ozdravění provozu čtvrtého mobilního operátora. Firma dluží nespecifikovanou částku China Development Bank a dnes měla splatit sumu v řádu stovek tisíc eur.

Firma počítala s tím, že začne poskytovat služby prostřednictvím standardní sítě GSM, jako ostatní tři mobilní operátoři. Přístup do jejich sítí ale nezískala. U:fon v současnosti využívá jinou technologii CDMA, která s GSM není kompatibilní.

ČTÚ podle MobilKomu nepodporuje vstup konkurence do sítě GSM

Příčinu neúspěchu vidí MobilKom v ČTÚ. Ten mu prý neumožnil poskytovat služby prostřednictvím standardní technologie GSM, a to ani ze strany ostatních operátorů (tzv. národní roaming). I přes dva roky trvající snahu vedení MobilKomu neučinil ČTÚ žádné kroky, které by v brzké době umožnily vstup virtuálních mobilních operátorů na trh nebo vedly k odkládané aukci nových frekvencí.

„Tyto frekvence by MobilKomu umožnily nejen nabízet hlasové služby na bázi GSM, ale také datové služby na bázi LTE. Jde tak o jeden z podstatných důvodů, proč je vedení společnosti MobilKom nuceno nyní postupovat cestou vlastního návrhu na insolvenci,“ uvedl marketingový a obchodní ředitel David Spies.

U:fon chce fungovat dál

MobilKom podle Spiese nemá v současnosti žádné finanční závazky po splatnosti vůči státu a zaměstnancům. Zároveň je schopna díky aktivní zákaznické bázi hradit běžné provozní náklady, tedy i závazky vůči dodavatelům. Operátor má přes 100 tisíc zákazníků.

„Management MobilKomu ve svém návrhu na povolení reorganizace proto předpokládá zájem všech zainteresovaných stran, tedy věřitelů, zaměstnanců i vlastníka, na dalším provozu a rozvoji společnosti,“ uvedl Spies.

U:fon bude podle vedení firmy dál fungovat. Pro předvánoční období přichystal několik speciálních nabídek datových služeb, například dvě předplacené sady 3G mobilního internetu. Další tarify, nabídky a uvedení nových přístrojů chystá operátor na začátek příštího roku.

Penta do U:fonu investovala nejméně miliardu a půl

Kyperská Divenno Holdings koupila MobilKom letos na jaře od finanční skupiny Penta, fúzi povolil bez podmínek antimonopolní úřad. Podle serveru Lidovky.cz Penta do rozjezdu MobilKomu investovala nejméně 1,5 miliardy korun.

Divenno už v Česku vlastní telekomunikační firmy Dial Telecom a Volný. MobilKom od května 2007 nabízí pod značkou U:fon v síti CDMA rychlý mobilní internet a hlasové služby. Nedávno oznámil vstup na trh pevného připojení přes ADSL.