Umělá inteligence připraví o práci hlavně muže

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Shutterstock

Foxconn už nahrazuje své dělníky roboty. Začíná u nejjednodušších a nejnebezpečnějších úkonů, cílem má být ale fabrika s minimem personálu – jen s techniky, kteří budou dohlížet na stroje, a kontrolory kvality (ilustrační snímek).
Robot od firmy Toyota, který hrál v Betlémské kapli na půdě ČVUT.
Prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc., dr.h.c. Pověřený ředitel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky.
Robot stejného typu už byl loni použit během výstav.
Robot pro práci s měkkými materiály.
24
Fotogalerie

Více jak deset milionů Britů přijde během příštích patnácti let o práci, nahradí je moderní technologie vybavené umělou inteligencí. Nejvíce jsou ohroženi pracovníci pohybující se v oblasti velkoobchodu a maloobchodu. Na studii společnosti PwC, která akcentuje i vznik úplně nových míst, upozornil The Guardian.

Ze závěrů studie plyne, že třiceti procentům lidmi obsazených pracovních míst ve Velké Británii hrozí zánik v důsledku neustále se rozšiřujících moderních technologií s umělou inteligencí. V některých sektorech má ohrožená část pracovních míst představovat dokonce až padesát procent.

S masivnějším zapojením robotů do pracovního procesu se pochopitelně vytvoří celá řada nových míst, které bude třeba obsadit. Studie předpokládá, že automatizace pozvedne i produktivitu práce.

Autoři výzkumu však upozorňují, že je důležité aplikovat taková preventivní opatření, která budou bránit nerovnoměrnému zapojování robotů na úkor lidské síly.

„Není pochyb o tom, že umělá inteligence a roboti změní podobu pracovních míst, jak ji známe dnes, a že jsou některé obory k těmto změnám více náchylné,“ řekl Jon Andrews, šéf technologií a investic výzkumné společnosti PwC.

„Důležité je ujistit, že potenciální zisky plynoucí z automatizace sdílí celá společnost a nikdo nezůstane v tomto ohledu pozadu. Zodpovědní zaměstnavatelé by měli zajistit podporu flexibility a adaptability svých zaměstnanců tak, aby byli všichni na nadcházející změny připraveni,“ dodal.

Výsledky studie naznačují, že nejvíce ohrožení jsou pracovníci velkoobchodu a maloobchodu – tedy sektoru, ve kterém je zaměstnáno vůbec nejvíce Britů. Vysoké riziko ztráty pracovní pozice se týká 2,25 milionu těchto zaměstnanců.

Video placeholde
CeBit 2017 • Michal Nosek, Jan Pavec

Nové technologie mohou do patnácti let sebrat práci dalším 1,2 milionu lidem působícím ve výrobě, 1,1 milionu lidem v administrativě a 950 tisícům v oblasti dopravy a skladování.

„V budoucnu bude cennou komoditou vzdělání, stejně tak kreativní a kritické myšlení – stejně jako emoční inteligence,“ dovysvětlil Andrews.

Autoři studie také uvádí, že většímu riziku ztráty práce do budoucna čelí více muži než ženy. Ty prý spíše tíhnou k sektorům, které vyžadují vyšší úroveň empatie a vzdělání, zatímco muži pracují častěji ve výrobě či dopravě. Ve „vysokém ohrožení“ se nachází 35 procent tradičně mužských pracovních pozic oproti 26 procentům ženských.

„Automatizace manuálních a stereotypních úkonů sice odstraní některá současná místa, zároveň ale umožní řadě dělníků dělat přínosnější, kreativnější a lépe oceněnou práci,“ uzavírá John Hawksworth, šéfekonom PwC.