UPC změní pořadí programů

Na zvýšenou hlasitost reklam si podle autorů novely stěžují diváci. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání oslovila ministerstvo kultury, legislativní úprava ale předložena nebyla.

Na zvýšenou hlasitost reklam si podle autorů novely stěžují diváci. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání oslovila ministerstvo kultury, legislativní úprava ale předložena nebyla.

Nárůst počtu tuzemských televizních stanic přiměl největšího provozovatele kabelové televize v Česku, UPC, výrazně pozměnit pořadí programů, jak jsou za sebou řazeny v kompletní nabídce firmy. Na nové stanice Smíchov, Zoom či TV Pohoda totiž zbyly pozice až na konci první a začátku druhé stovky automaticky řazeného seznamu programů, což je pro mnohé diváky – pokud si sami nejsou schopni či ochotni pořadí programu nastavit podle svého – daleko. To nyní UPC po domluvě s provozovateli stanic změní.

UPC proto upraví pozice v seznamu programů tak, aby hned od začátku po sobě následovaly kanály ČT, pak Novy, Primy a dalších tuzemských stanic. Za nimi by se pak měly objevit slovenské stanice a pak balíky tematických kanálů. Uvedl to mluvčí UPC Juraj Gerbery i televize.

„Snažíme se o co nejvýhodnější řazení stanic v rámci všech distribučních platforem a všech provozovatelů,“ uvedla mluvčí Novy Marie Fianová, jejíž nová stanice Smíchov dostala pozici 114 ze 123, k jednání s UPC.

„O podobném řešení jsme diskutovali. Naším zájmem je, aby byly zachovány současné pozice. Uvítali bychom, kdyby se na pozici třináct mohl objevit nový kanál Prima Zoom,“ uvedl mluvčí Primy Václav Mazánek. Zoom spustil vysílání v pátek a UPC jej pro začátek zařadila až na 102. pozici.

„Pozici přiřazujeme novým stanicím podle volné kapacity. Každopádně každý klient si může navolit řazení programů podle vlastních preferencí a řada z nich také tuto možnost využívá,“ uvedl Gerbery.