Upírská sága se studiu Lionsgate náramně vyplatila

Twilight

Twilight Zdroj: Bontonfilm

Loňská akvizice konkurenčního studia Summit Entertainment se společnosti Lionsgate náramně vyplácí. Podle podílu na trhu se Lionsgate dostal mezi šestku největších hollywoodských studií. A potvrzují to hospodářské výsledky za první tři kvartály fiskálního roku končící 31. prosince. V něm studio Lionsgate meziročně zvýšilo tržby o téměř miliardu dolarů na 1,92 miliardy dolarů z 942,4 milionu ve stejném období v roce 2011.

Pozitivní odraz to má také na celkových ziscích. Zatímco rok 2011 byl pro Lionsgate ztrátový a za první tři kvartály studio vykázalo ztrátu 16,4 milionu dolarů, v prvních třech měsících aktuálního fiskálního roku studio hospodařilo s přebytkem dosahujícím 69,2 milionu dolarů.

Lionsgate i díky nákupu Summit Entertainment v podstatě drží monopol v žánru takzvané teenagerské fantasy, která se v USA i ve světě těší mimořádné popularitě. Globální úspěch zaznamenal první díl nové série Hunger Games, jehož celosvětové tržby dle serveru boxofficemojo. com dosáhly částky 686,5 milionu dolarů. Ještě lépe se dařilo závěrečné části ságy Twilight (828,3 milionu dolarů). Podle agentury Reuters i díky poslednímu Twilightu tržby studia z filmů jen ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostly o 189 procent na 673,5 milionu dolarů.

Vývoj akcií LionsgateVývoj akcií Lionsgate | E15

„Kvartální výsledky odrážejí popularitu fantasy franšíz, ale také úspěchy dalších titulů v kinech a opomenout nemůžeme ani domácí zábavu a mezinárodní operace,“ cituje Reuters šéfa Lionsgate Jona Feltheimera. Právě trh s fyzickými nosiči se v posledních letech stává klíčovým pro všechna velká studia.

Pro Lionsgate to platí také. Z částky 673,5 milionu dolarů činily kvartální zisky z prodejů DVD a disků Blu-ray třetinu. Přesněji jde o částku 233 milionů dolarů, zatímco tržby z kin činily pouze 192,9 milionu dolarů.
Úspěch Lionsgate v uplynulém roce zaznamenali i investoři na newyorské burze. Akcie od nákupu Summit Entertainment rostly prudce vzhůru.

Sériové šílenství pokračuje