Úřad průmyslového vlastnictví zneplatnil známku Mladá fronta DNES

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Předseda Úřadu průmyslového vlastnictví Josef Kratochvíl prohlásil za neplatnou ochrannou známku Mladá fronta DNES. Společnost Mafra, která známku používá, proti rozhodnutí vydánému k návrhu jednoho z akcionářů společnosti Mladá fronta, podá žalobu. Název svého deníku Mladá fronta Dnes s poukazem na dřívější soudní verdikty Mafra zatím zachová.

Společnosti Mladá fronta vadí název deníku Mladá fronta Dnes dlouhodobě. Dnes oznámila, že rozhodnutím předsedy ÚPV byla ochranná známka Mladá fronta DNES zneplatněna zpětně, tedy jako by neexistovala od samého počátku. „Škodu způsobenou dlouhodobým nekorektním užíváním neplatné ochranné známky v řádech stovek milionů budeme nyní po společnosti Mafra vyžadovat,“ uvedl generální ředitel vydavatelství Mladá fronta David Hurta.

V soudních sporech mezi vydavatelstvími Mafra a Mladá fronta naposledy Ústavní soud odmítl stížnost Mladé fronty kvůli údajné nekalé soutěži ze strany Mafry. V ústavní stížnosti Mladá fronta znovu poukazovala na zaměnitelnost obchodních značek a ochranných známek. Soud ale stížnost označil za zjevně neopodstatněnou.

Mladá fronta je nástupnickou organizací subjektů, které od roku 1945 vydávaly deník s názvem Mladá fronta. Po změně režimu v roce 1989 se však list transformoval a získal nového vydavatele.

Mladá fronta je vydavatelem deníku E15 a týdeníku Euro