Úspěch nového operátora ve Francii možná přiškrtí Brusel

Free Mobile

Free Mobile Zdroj: profimedia.cz

Nový hráč na francouzském telekomunikačním trhu - společnost Iliad, která podniká pod značkou Free Mobile - nabídl služby za výrazně nižší ceny a tradiční francouzští operátoři čelí masivnímu odlivu klientů. Free Mobile těží mimo jiné i z vyšších propojovacích poplatků, které účtuje ostatním operátorům. Evropská komise teď chce vyšetřovat, zda francouzský telekomunikační úřad nebyl při jejich stanovení až moc štědrý. Free se bojí, že z Bruselu přijde tvrdá rána.

Ve sporu jde o takzvané terminační poplatky, Free Mobile účtuje ostatním operátorům, jestliže klient zahájí hovor v jejich síti, ale volá do sítě Free. Pokud francouzský telekomunikační úřad výhodnější poplatky pro Free Mobile neobhájí, patrně by se propojovací poplatky musely snížit. To by pro nového operátora znamenalo velké problémy.

Free Mobile začal zhruba před čtyřmi měsíci nabízet velmi levné služby mobilní komunikace a už získal více než dva miliony klientů. Na francouzském trhu bezdrátové komunikace tím zároveň odstartoval cenovou válku.

Brusel sice připouští, že příznivější sazby novým mobilním operátorům jsou při vstupu na trh běžné, nesmí ale prý nováčka až moc zvýhodňovat. Vyšší terminační poplatky jim mají kompenzovat náklady na výstavbu sítě. Konkurenční operátoři tak za sestavení hovoru v síti nového rivala platí víc, než platí nový rival v jejich síti.

Brusel: Vyšší poplatky musejí odrážet skutečné náklady

Francie navrhla, aby Free Mobile v letošním roce účtoval terminační poplatek 0,024 centu (asi 60 haléřů) za minutu, zatímco konkurenční operátoři mohou vybírat jen 0,015 centu (asi 37 haléřů). K hlavním konkurentům Iliadu patří France Télécom a SFR ze skupiny Vivendi. Poplatky se sice postupně sníží, i tak mezi nimi ale bude až do konce příštího roku rozdíl skoro 40 procent.

Prodejna Free MobileProdejna Free Mobile | profimedia.cz

„Vstup nových operátorů zajišťuje, že trh mobilní komunikace ve Francii je konkurenční a dynamický, což dává lepší výběr spotřebitelům,“ uvedla komisařka EU pro digitalizaci a nové technologie Neelie Kroesová, která je zároveň místopředsedkyní komise. „Vyšší terminační poplatky pro nové hráče ale dávají smysl jen tehdy, když odrážejí skutečné vyšší náklady,“ dodala Kroesová podle agentury Reuters.

Francouzský telekomunikační úřad ARCEP podle komise neposkytl dostatek důkazů, které by potvrzovaly, že náklady Free Mobile jsou skutečně o tolik vyšší, než u zavedených operátorů. Ani prý není jasné, zda má Free Mobile ztráty z telefonních hovorů uskutečněných mimo svou síť.