V Krakově se otevře inovační centrum

Mobil a peníze

Mobil a peníze Zdroj: E15

Polsko se pro Deutsche Telekom (DT) stává laboratoří, kde se budou vyvíjet a prověřovat nejnovější vynálezy. Firma uvedla, že v dubnu otevře v Krakově své druhé (po Berlínu) inovační centrum, kterému říká hub:raum.

Ještě letos by měla od DT dostat šanci k rozvoji pětice začínajících firem nejen z Polska, ale i ostatních zemí střední a východní Evropy.

Šéfka DT pro Evropu Claudia Nematová ujistila, že první projekty budou spuštěny ještě na jaře.

Zakladatelé firem budou moci v centru využívat nejen jeho prostor či mentorských programů.

Pro účely prověření svých idejí získají též přístup k zákaznické databázi a testovacím zařízením Telekomu. A také 30 tisíc eur pro první půlrok své činnosti. Manažer pro inovace Thomas Kiesslng ale v rozhovoru s polskou agenturou Newseria připustil, že příspěvek může být i vyšší: „Na základě výsledků dalších etap můžeme investovat i více,“ ujistil.

Podle Kiesslinga se DT zajímá o všechno, co může urychlit vývoj mobilního softwaru. „Může to být čistě spotřebitelský produkt, aplikace spojená s cloud computingem, ale doufáme, že se objeví i produkty potřebné pro vývoj mobilního obchodování a mobilních plateb,“ uvedl.

Iniciativa DT v Krakově přitáhne pozornost návštěvníků, což vítá vicešéf krakovského technologického parku Krzysztof Krzysztofiak. V rozhovoru s deníkem Gazeta Wyborcza uvedl, že firmy v centru tak budou mít rovnou odbyt pro své produkty.

Nejprve Polsko, pak zbytek Evropy

Deutsche Telekom bojoval 11 let o stoprocentní kontrolu nad společností PTC, která provozuje mobilní síť Era. Získal ji v roce 2011 a značku Era nahradil T-Mobile, pod jehož značkou bude fungovat i hub:raum Krakov. Vypořádání všech právních sporů DT umožnilo zaměřit se více na základní činnost. Prvním odvážným krokem v Polsku bylo zavedení mobilních plateb v říjnu 2012. Produkt MyWallet má být „první skutečnou mobilní peněženkou v Evropě“. Produkt DT nabídne ještě letos v dalších zemích. Pro Polsko Němci připravují ještě další novinku. V létě se tam začne prodávat smartphone Alcatel One Touch Fire s operačním systémem Firefox OS od Mozilly.

Bezkontaktní placení mobilem je realitou

Mobilní telefony se do roku 2020 stanou nejdůležitějším prodejním kanálem