Valná hromada O2 schválila výplatu 21 korun na akcii. Dividendy přesáhnou pět miliard korun

O2

O2 Zdroj: profimedia.cz

Valná hromada O2 dnes schválila výplatu akcionářům 21 korun na akcii. Z toho 17 korun bude tvořit dividenda a zbytek výplata části emisního ážia. ČTK to řekla mluvčí Lucie Jungmannová. Stejnou částku na akcii O2 vyplatila akcionářům i loni.

Celkově firma vyplatí na dividendách 5,274 miliardy korun, tedy 98 procent loňského čistého zisku. S částí emisního ážia pak výplata naroste na 6,515 miliardy korun. Vedle rozdělení zisku akcionáři schválili účetní závěrku.

Vzhledem k hodnotě akcií se podle Štěpána Křečka z BH Securities dividendový výnos pohybuje kolem sedmi procent, což může být pro mnoho investorů zajímavé. Akciový titul se však již obchoduje bez nároku na výplatu dividendy. "Cena akcií společnosti O2 dnes mírně klesala. Na počátku dne se akcie obchodovaly za 266 korun, ale na konci dne spadly pod úroveň 263 korun. Do budoucna by společnost O2 mohla být ohrožena v případě vzniku čtvrtého operátora na českém trhu. Nicméně aktuální rozložení trhu vzniku nového operátora příliš nepřeje," uvedl.

Na návrh představenstva a PPF schválila valná hromada několik změn ve stanovách společnosti, které z velké části vycházejí z legislativních změn. K nim patří zejména znovuzavedení povinného zastoupení zaměstnanců. Dále došlo k úpravě pravomocí dozorčí rady. Akcionáři rovněž schválili změny pravidel pro odměňování členů dozorčí rady, nová pravidla pro poskytování dodatečných plnění členům dozorčí rady a výboru pro audit.

Valná hromada zvolila členkou dozorčí rady společnosti Kateřinu Pospíšilovou, která byla do rady kooptovaná na na konci února.

O2 je největším poskytovatelem telekomunikačních služeb na českém trhu. V současnosti poskytuje služby prostřednictvím téměř osmi milionů mobilních a pevných linek. Majoritním vlastníkem O2 je s více než 80 procenty investiční skupina PPF.