O2 i přes evropské regulace roamingu zvýšila zisk

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Operátor O2 zvýšil v prvním čtvrtletí čistý zisk o 3,4 procenta na 1,3 miliardy korun. Konsolidované výnosy zůstaly meziročně na stejné výši 9,2 miliardy korun. Firma o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Výnosy mobilního segmentu vzrostly o 2,9 procenta na 4,91 miliardy korun i přes negativní dopad evropské regulace roamingu a pokračující pokles hlasových výnosů a výnosů ze SMS a MMS. Ty byly více než kompenzovány nárůstem výnosů z mobilních dat, jejichž objem se meziročně zvýšil o 140 procent, a z prodeje zařízení. Výnosy v segmentu pevných linek se snížily o 6,4 procenta na 2,58 miliardy korun. Pokles výnosů z tradičních hlasových a datových služeb nebyl kompenzován více než osmiprocentním nárůstem výnosů z O2 TV.

Majoritním vlastníkem O2 je s více než 80procentním podílem investiční skupina PPF Petra Kellnera.

"V prvním čtvrtletí 2018 pokračoval tlak na výnosy a ziskovost našich tradičních služeb. Díky investicím do nových oblastí jsme výnosy udrželi meziročně na stejné úrovni. V investicích do oblastí, které přinesou výhody našim zákazníkům, budeme nadále pokračovat. Po celé republice měníme podobu všech našich prodejen," uvedl finanční ředitel Tomáš Kouřil.

Celkový počet mobilních zákazníků vzrostl meziročně o 0,6 procenta na 4,954 milionu. Podíl zákazníků smluvních služeb se zvýšil o 1,6 procentního bodu na 3,472 milionu. Počet zákazníků, kteří využívají internet v mobilu, vzrostl o čtvrtinu na 2,286 milionu. Již téměř 65 procent telefonů v síti O2 spadá do kategorie chytrých zařízení a 49 procent podporuje technologii 4G LTE.

"Díky změnám v nabídce vyšších datových balíčků a pokračujícímu nárůstu prodeje chytrých telefonů s podporou technologie LTE výrazně rostla spotřeba mobilních dat. Zároveň se zvyšuje počet uživatelů Internetu na doma přes naši mobilní síť. V prvních třech měsících 2018 tak naši zákazníci přenesli meziročně o 140 procent mobilních dat více," dodal generální ředitel O2 Jindřich Fremuth.

Počet zákazníků služby O2 TV se zvýšil o desetinu na 243 tisíc. Službu na více televizorech najednou využívá 36 tisíc domácností. O2 tak eviduje již téměř 280 tisíc aktivních set top boxů. Množství internetových přípojek xDSL kleslo o šest procent na 718 tisíc. Dvě třetiny klientů ale již mají rychlejší verzi VDSL.

Na konci března 2018 dosáhl celkový počet mobilních zákazníků na Slovensku 1,944 milionu, což představuje meziroční nárůst o 2,8 procenta. Podíl smluvních klientů byl 60 procent. Celkové provozní výnosy rostly o 2,2 procenta na 1,767 miliardy korun.

Představenstvo O2 schválilo návrh akcionářům na valnou hromadu vyplatit dividendu za rok 2017 ve výši 17 korun na akcii a rozdělení části emisního ážia ve výši čtyři koruny na akcii. O tomto návrhu se bude hlasovat na valné hromadě, kterou O2 svolá na 4. června.