Velký byznys se točí i kolem oprav iPhonů

Viceprezident Applu Phil Schiller představuje nový iPhone 5 (foto ČTK/AP)

Viceprezident Applu Phil Schiller představuje nový iPhone 5 (foto ČTK/AP) Zdroj: CTK

Američané za opravy poškozených telefonů iPhone od roku 2007, kdy je společnost Apple uvedla na trh, zaplatili celkem 5,9 miliardy dolarů (113 miliard korun). Zjistila to ve svém průzkumu společnost SquareTrade, která zajišťuje garanční opravy spotřební elektroniky.

Za poslední rok svůj iPhone poškodilo více než 30 procent jejich amerických vlastníků a 17 procent více než jednou. Hlavní příčinou poškození jsou pády na zem, které tvoří více než 50 procent případů, další významnou příčinou je působení vody. Náhodné poškození telefonu je desetkrát častější než jeho ztráta nebo krádež.

V pátek Apple uvedl na trh pátou verzi iPhonu a během prvních 24 hodin získal více než dva miliony objednávek. Nová verze tak v rychlosti prodeje předstihla všechny své předchůdce. IPhone 5 má větší displej a je zároveň tenčí i lehčí než předchozí verze. Podle webu www.techcrunch.com by mohl být proti poškození pádem chráněn o něco lépe než jeho předchůdci, protože má zřejmě pevnější hliníkovou schránku.

Telefony iPhone se na celkových tržbách společnosti Apple podílejí zhruba polovinou. Firma v uplynulém finančním čtvrtletí zvýšila celkové tržby o 23 procent na 35 miliard dolarů.