Evropané si přejí přísnější regulaci digitálních obrů, ukázal průzkum

Zdroj: Profimedia

Evropský parlament
Evropský parlament
4
Fotogalerie

Evropané souhlasí s přísnější regulací technologických gigantů, jako jsou Google nebo Facebook. Ukázal to průzkum agentury Harris Interactive, jehož se zúčastnilo více než 6600 obyvatel z Česka, Francie, Německa, Polska, Španělska, Itálie, Řecka a Rumunska.

Dvě třetiny Evropanů, z toho 54 procent Čechů, si podle výsledků šetření myslí, že Evropská unie neudělala v posledních pěti letech v oblasti regulace amerických internetových společností dost. Osmdesát procent respondentů souhlasí se zavedením pravidel Evropské unie, podle kterých by internetové platformy musely odměňovat tvůrce obsahu a umělce za šíření jejich děl.

Technologické firmy ze Spojených států se navíc podle téměř tří čtvrtin respondentů nechovají čestně. Dotázaní si myslí, že si chrání hlavně své ekonomické zájmy a nikoli zájem veřejnosti.

Průzkum je součástí iniciativy, kterou loni spustilo uskupení Europe for Creators. To bojuje za podporu směrnice o autorském právu, která sdružuje přes 12 milionů pracovních pozic spadajících do evropských tvůrčích a kulturních oborů.

Evropský parlament čeká příští týden klíčové hlasování o směrnici o autorských právech. Nová pravidla by měla posílit postavení tvůrců obsahu, tedy umělců, novinářů nebo vědců, vůči internetovým společnostem. V rámci debat byly od začátku zásadní a nejvíce sporné především články 11 a 13. První z nich má majitelům práv zajistit spravedlivý podíl za použití jimi vlastněného obsahu na internetu.