Vláda plánuje vytvořit centrum kybernetické ochrany

Zdroj: turbophoto.com

Vládní kabinet pod premiérem Petrem Nečasem (ODS) chce vybudovat specializované pracovištš pro hrozbu kybernetických útoků. Vyplývá to z dokumentu Strategie pro oblast kybernetické bezpečnosti České republiky na období 2011-2015. Ministři ho odsouhlasili na včerejším zasedání vlády. Informuje o tom agentura Mediafax.

Jedním z efektivních nástrojů má být vytvoření pohotovostního týmu počítačové reakce (Computer Emergency Response Team – CERT). „Ten bude sbírat informace o počítačových incidentech a koordinovat případná nutná protiopatření. Podle poslance za Věci veřejné a předsedy stranické odborné komise pro obranu Viktora Paggia půjde o jakýsi generální štáb s působností ve virtuálním světě internetu a počítačových systémů.

Podle informací Mediafaxu dokument je prvním krokem k tomu, aby Česká republika plně rozvinula své schopnosti v oblasti kybernetické bezpečnosti. Paggio v této souvislosti připomněl, že hackeři jsou schopni ukrást osobní údaje občanů, provádět průmyslovou špionáž nebo dokonce poškodit infrastrukturu. Podle něj bude součástí vládní strategie také audit existujících bezpečnostních standardů a důraz na širokou meziresortní i mezisektorovou spolupráci.

Nebezpečí je prý velké

Paggio poznamenal, že pravděpodobnost, že se Česká republika stane obětí kybernetického útoku je stokrát vyšší, než vpád cizích tanků v nejbližších deseti letech. Obezřetnost je proto na místě, zásadní roli bude podle něj bude čím dál více hrát i vzdělání v oblasti kybernetických hrozeb mezi manažery, odborníky, ale i laickou veřejností. Důležitá bude i kooperace s poskytovateli internetového připojení, univerzitami nebo soukromými podniky.