Vodafonu v minulém roce klesl zisk o desetinu na 1,7 miliardy Kč

Vodafone

Vodafone Zdroj: profimedia.cz

Tuzemské pobočce mobilního operátora Vodafone ve fiskálním roce končícím letos v březnu klesl zisk o desetinu na 1,7 miliardy korun. Tržby klesly o čtyři procenta na 17,8 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti.

Vodafone také oznámil, že vyplatí stejnojmenné mateřské společnosti dividendu 1,25 miliardy korun. Zbytek profitu poputuje na účet nerozděleného zisku. Loni operátor vyplácel dividendu poprvé, a to ve výši 4,2 miliardy korun. Před tím používal zisk k úhradě ztrát a půjček z minulosti. Dividendy pravidelně vyplácí i konkurenční Telefónica a T-Mobile. Telefónica letos měla vyplatit 8,7 miliardy korun a T-Mobile 6,5 miliardy.

Nejmenší tuzemský mobilní operátor měl na konci března 3,299 milionu zákazníků, což představuje meziroční nárůst o 105 tisíc . Společnosti se dařilo především v segmentu firemních zákazníků. Podíl paušálních zákazníků na celkovém počtu klientů se proti stejnému období loni zvýšil o 0,6 procentního bodu. Vodafonu se v posledním fiskálním roce dařilo zejména získávat nové zákazníky platformy OneNet, která nabízí komplexní telekomunikační řešení pro firmy.

Vodafone Czech Republic je od roku 2005 součástí Vodafone Group, která získala 100procentní podíl českého operátora od kanadské TIW.