VSHosting radí: „zapomeňte na servery“

VSHosting

VSHosting

Cloud, vlastní server nebo cluster? Tuto otázku si klade řada provozovatelů internetových obchodů a velkých internetových projektů. Nejčastějším způsobem řešení provozu e-shopů nebo internetových projektů se stává čím dál častěji managed řešení, tedy plnohodnotný outsourcing provozu serveru a všeho, co s tím souvisí.

Provozovatel internetového projektu tak ušetří až desítky % nákladů, v jedné službě tak má zajištěn odborný servis a správu systému 24 hodin denně od zkušených administrátorů a vše potřebné pro provoz technického zázemí svého e-shopu nebo internetového projektu. Veškerá starost s provozem serverů, jejich upgrady či změny konceptu leží na bedrech poskytovatele.

„Hloupý“ serverový výkon je jen základ

Výkon, na základě kterého budou internetové projekty provozovány, je pouhý základ celého technického zázemí, které je pro provoz projektu potřebné. Pro některý projekt je vhodné mít pouze virtuální server v cloudu, pro některé projekty fyzický server, pro jiné je zase vhodnější, z důvodu vyššího a levnějšího výkonu, mít výkonný cluster nebo geografický cluster. Výkon sám o sobě není všespásný a nezajistí spolehlivý provoz projektu.

Správa systému je alfa a omega provozu každého projektu

Základním prvkem celého technického zázemí, který ovlivňuje kvalitu provozu internetového projektu je kvalitní správa serveru zkušenými administrátory. Administrátoři jsou ti, kteří mají udržovat trvalý dohled nad serverem, řešit potřebný rozvoj a koncept služby dle aktuální potřeby internetového projektu a řešit veškeré hrozby a chybové stavy.

Vlastní pracovník je drahý, není dostupný 24/7 a má vždy omezené zkušenosti se správou. Zapomeňte na servery a jejich správu a administraci. Řešením je outsourcing k poskytovateli, který Vám vše potřebné zajistí – od volby konceptu řešení a výkonu, přes stálou správu systémů, monitoring a řešení všech mimořádných stavů, které mohou v životě internetového projektu nastat (útoky, vyšší návštěvnost, chyba ve webové aplikaci, potřeba nového softwarového vybavení na serveru apod.).

Pro eliminaci všech rizik provozu je nutné, aby byl poskytovatel, ke kterému je provoz projektu outsourcován, schopen zajistit i řešení kvalitního datového centra, zálohování dat do oddělené lokality a kvalitní připojení k páteřnímu internetu.

VSHostingVSHosting

Podceňovaní technického zázemí

Podceňovat technické zázemí se nevyplácí. Své o tom vědí například klienti jednoho pražského datacentra, které postihlo zaplavení datového sálu z prasklého potrubí, čímž byl jejich cloud vyřazen na několik dní bez dostupnosti dat.

Poskytovatel zajišťující plnohodnotný outsourcing provozu internetových projektů musí být se svým datacentrem na podobné mimořádné situace připraven. Nemusí jít přitom jen o zaplavení, může jít o poruchu na infrastruktuře, nutnost provést rychlý servis serveru při poruše nebo upgradu výkonu nebo narušení fyzické bezpečnosti datacentra a mnoho dalšího.

VSHostingVSHosting

Zkušenosti s provozem velkých projektů

VSHosting zajišťuje provoz serverů pro několik tisíc velkých významných internetových projektů v ČR a SR v mezinárodních korporacích, bankovním sektoru a veřejné správě. Díky tomu má VSHosting řadu unikátních zkušeností a jako jediný v České republice zajištuje plnohodnotný support 24 hodin denně se zkušenými administrátory.

www.vshosting.cz