Výrobce trápícího se BlackBerry mění šéfa. Slibuje nápravu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Složitou situaci v RIM má vyřešit nový šéf. Stojí před ním zdravé jádro s vrstvou zmatků.

Tlak analytiků, investorů, akcionářů, médií i veřejnosti už byl tak veliký, že to jednou přijít muselo. Kanadská společnost Research In Motion (RIM), která stojí za chytrými telefony BlackBerry, dnes oznámila, že dlouholetého výkonného šéfa Mika Lazaridise ve vedení společnosti vystřídá Thorsten Heins. Ten by měl ve firmě udělat pořádek a nastavit pevný jízdní řád a jasnou logiku.

Výrobce legendárních telefonů zažil nejhorší rok ve své historii. Během předchozích 12 měsíců spadly jeho akcie o obrovských 67 procent. Tržní kapitalizaci dokonce chvilku reprezentovalo pouze vlastnictví 10 tisíc klíčových patentů, které dnes v mobilním byznysu hrají důležitou roli, a 75 milionů předplatitelů služeb BlackBerry po celém světě. .

Vysmýčit a vygruntovat

Akcie od nového roku posilují a trh pozitivně reaguje také na zprávu o výměně nejvyššího vedení. I když Lazaridis působil v RIM od jejího vzniku, v posledních měsících vyloženě tápal. Firma měla naprosto zmatené vydávání nových telefonů a produkty se dostávaly na trh se zpožděním. Například nový operační systém BlackBerry 10, který vychází z koupeného systému QNX, měl vyjít už na začátku tohoto roku, nakonec ale došlo k posunutí na podzim. A to v době, kdy se rozdávají karty na další řádku let.

RIM se nepodařil ani vstup na trh tabletů. BlackBerry PlayBook byl sice velice očekávaný, má dobrý systém a výborný výkon, ale zabilo ho několik podivných omezení a nejspíše také cena. Až na letošní únor se chystá druhá verze operačního systému, která přidá nové funkce, jako přímou podporu e-mailového klienta. V RIM si totiž bláhově mysleli, že uživatelé budou k e-mailům využívat pouze svůj telefon BlackBerry a pokud je budou chtít mít i na tabletu, zařízení si propojí.

RIM v posledních letech zvyšoval příjmy, ale také zmatky. Údaje jsou v miliardách dolarů.RIM v posledních letech zvyšoval příjmy, ale také zmatky. Údaje jsou v miliardách dolarů. | Jan Sedlak

Podobně zmateně se ve firmě uvažovalo prakticky ve všem. I tak ale nelze mluvit o krachu. Telefony BlackBerry po celém světě používá 75 milionů lidí, kteří za tyto služby platí měsíční poplatky. „Náš příjem za poslední čtvrtletí činil 5,2 miliardy dolarů, což je 24procentní meziroční nárůst,“ řekl v prohlášení pro média nový šéf Thorsten Heins. Čistý zisk z této sumy ale činí pouze 265 milionů dolarů. Firma má na kontech finanční aktiva ve výši zhruba 1,5 miliardy.

BlackBerry má ale problém, že neroste tak rychle, jako trh s chytrými telefony. Jeho podíl na trhu už je pouze kolem 8 procent, přičemž ještě v roce 2008 byla Kanada společně s Nokií jasnou jedničkou. Pro oba veterány nyní začíná úplně nové období obrození.

Co by měl nový šéf udělat? Zprůhlednit roadmapu vydávaných produktů, zjednodušit portfolio a komunikovat zásadní novinky a výhody telefonů BlackBerry. Marketing bude hodně důležitý a Heins to ví. „Hodláme přijmout nového marketingového ředitele, který bude úzce spolupracovat s našimi produktovými týmy,“ dodal. Důležitou součástí budou také inovace. V současné době už není mnoho lidí, kteří věří v to, že RIM opět může být předtím inovátorem, jako dříve. V této oblasti si firma hodně slibuje od QNX.

Dosavadní šéf Mike Lazaridis ve firmě zůstává, ujme se postu místopředsedy představenstva. Jeho dlouholetý kolega Jim Balsillie si alespoň prozatím udrží křeslo provozního šéfa. Nový kapitán snad ne potápějící se lodi působil v RIM od roku 2007 jako viceprezident hardwarového inženýrství a od poloviny loňského roku zastával post provozního ředitele.