Vývojáři z Blizzardu se vykoupili ze zadlužené mediální skupiny Vivendi

Vývojářské studio Activision Blizzard (AB) dokončilo proces emancipace, když se vymanilo ze struktur zadlužené francouzské mediální skupiny Vivendi. Tvůrce slavných her ovládla firma v čele s jeho manažery.

V průběhu léta AB oznámil odkup 429 milionů vlastních akcií přibližně za 5,83 miliardy dolarů. Souběžně s tím dokončil převod dalších 172 milionů akcií za 2,34 miliardy dolarů na investiční firmu ASAC II LP, v níž figuruje mimo jiné i stávající prezident a minoritní akcionář Blizzardu Robert Kotick či předseda jeho představenstva Brian Kelly. I tento převod akcií proběhl proti hotovosti, nicméně jako oddělená transakce. Kotick a Kelly do dealu vložili z vlastních kapes sto milionů dolarů.

Dluhy skupiny Vivendi dosahují 17 miliard dolarů. Vivendi se pokoušela AB prodat déle, ale zbavit se 61procentního podílu v největším vývojáři herního softwaru byl tvrdý oříšek. Na trh tak na začátku léta prosákly informace, že se většina akcionářů a vedení Vivendi pokusí z Blizzardu vyvést maximální množství hotovosti, a ponechat tak firmu bez prostředků na budoucí investice. A právě to bylo pro Koticka posledním podnětem k představení plánu na odkup 49 procent akcií AB, který mu o víkendu vyšel.

Ovšem neobešlo se to bez potíží, padlo i několik návrhů na soudní zastavení transakce. Některým akcionářům Vivendi se nelíbilo, že by mohli přijít o stabilní příjmy z dividend AB, které alespoň jednou ročně zmírňovaly krutou finanční realitu francouzské mediální skupiny. Poslední návrh na dočasný soudní zákaz transakce kvůli podezření na porušení správcovských povinností, znehodnocení firemních aktiv a neoprávněné obohacení však americké soudy smetly ze stolu. Stalo se tak za pět minut dvanáct, rozhodnutí padlo pouhé čtyři dny před vypršením termínů na dříve vyjednaných finančních podmínkách obou transakcí.

Legendární tituly z portfolia Activision Blizzard
Warcraft – klasická třídílná fantasy RTS (strategie v reálném čase). Ze hry vycházejí i dodatečné knižní romány a již delší dobu se připravuje stejnojmenný film.
World of Warcraft – vůbec nejslavnější MMORPG (on-line hra na hrdiny pro velké množství hráčů). Vychází z úspěšného světa Warcraft.
Diablo – třídílná série RPG (hry na hrdinu), která zaujala komplexní výpravou děje a novou herní mechanikou
Call of Duty – série válečných FPS her (z pohledu první osoby). Série postupně přešla od tematiky druhé světové války ke konfliktům v přítomnosti nebo budoucnosti