Wikipedia získala z darů 20 milionů dolarů, má na další provoz

Wikipedia

Wikipedia

Neziskové organizaci Wikimedia Foundation, která provozuje největší internetovou encyklopedii Wikipedia, se podařilo dosáhnout svého cíle. Na darech získala 20 milionů dolarů, což zajistí další provoz interaktivní encyklopedie založené na příspěvcích dobrovolníků v letošním roce. Informuje o tom server The Sociable.

Na fungování Wikipedie podle serveru přispělo přes milion jednotlivých dárců napříč celým světem. Získané peníze z darů nepřetržitě rostou od roku 2003 a jen od roku 2008 se zvýšily desetinásobně.

Wikimedia Foundation plánuje ve fiskálním roce, který začal loni v červenci, výdaje ve výši 28,3 milionů dolarů. Zbylých 8,3 milionů, které nepokryjí dary, získává organizace hlavně ve formě různých grantů.

Wikipedia letos plánuje vylepšit funkčnost webu a expandovat více do mobilního segmentu. Posílit chce také právnické zázemí a lépe řídit stotisícovou komunitu dobrovolných přispěvatelů.

Měsíčně Wikipedii navštíví 400 milionů unikátních uživatelů, dohromady s dalšími projekty jako Wikimedia Commons, Wikibooks nebo Wiktionary je to ještě 70 milionů navíc. Internetová encyklopedie byla spuštěna 15. ledna 2001.