Xerox přihazuje. Za výrobce notebooků HP nabízí 35 miliard dolarů

Hewlett and Packard

Hewlett and Packard Zdroj: Profimedia.cz

Xerox
2
Fotogalerie

Americký výrobce tiskáren a kopírek Xerox zvýšil nabídku na převzetí výrobce osobních počítačů HP na zhruba 35 miliard dolarů (přes 800 miliard korun). Xerox podal původní nabídku v hodnotě 33,5 miliardy dolarů loni v listopadu, firma HP ji však odmítla a označila za příliš nízkou.

Xerox nyní za každou akcii HP nabízí 24 dolarů, zatímco dříve to bylo pouze 22 dolarů. Nová nabídka sestává z 18,4 dolaru v hotovosti a z 0,149 akcie Xeroxu, píše agentura Reuters. Cena akcií HP reagovala na zvýšení nabídky více než pětiprocentním nárůstem.

Xerox vyrábí především velké tiskárny a kopírky a většina jeho příjmů pochází z jejich pronájmu podnikům a z následné údržby. HP, který patří mezi největší producenty počítačů na světě, prodává zejména menší tiskárny a potřeby pro jejich provoz.

Obě firmy se nyní potýkají s negativními důsledky poklesu potřeby tištěných dokumentů a pracují na snižování nákladů. Fúze by mohla otevřít nové možnosti úspor. Společnost HP na podzim oznámila, že v rámci restrukturalizace zruší až 9000 pracovních míst. To odpovídá zhruba 16 procentům její celkové pracovní síly.