Zakladatel Facebooku vypadl ze seznamu 40 nejbohatších lidí světa

Za 5 let bude skoro každá aplikace nějakým způsobem spojená s Facebookem. Je to vzájemná symbióza, tvrdí šéf největší sociální sítě světa Mark Zuckerberg v propagačních materiálech pro IPO roadshow.

Za 5 let bude skoro každá aplikace nějakým způsobem spojená s Facebookem. Je to vzájemná symbióza, tvrdí šéf největší sociální sítě světa Mark Zuckerberg v propagačních materiálech pro IPO roadshow.

Mark Zuckerberg, zakladatel sociální sítě Facebook vypadl ze seznamu 40 nejbohatších lidí světa sestaveného agenturou Bloomberg. Způsobil to neúspěšný vstup Facebooku na burzu, kvůli kterému se hodnota Zuckerbergova majetku za poslední týden snížila o 1,5 miliardy dolarů (31 miliard korun).

Hodnota Zuckerbergova majetku v úterý podle údajů Bloombergu dosahovala 14,7 miliardy dolarů. Ještě 25. května se přitom jmění zakladatele Facebooku odhadovalo na 16,2 miliardy dolarů.

Za snížením hodnoty Zuckerbergova majetku stojí propad akcií Facebooku. Společnost vstoupila na burzu 18. května s upisovací cenou akcií 38 dolarů. V první den obchodování ale hodnota akcií oproti očekávání investorů nevzrostla a v dalších dnech se začala propadat. V úterý v poledne klesla cena akcií Facebooku na 29,50 dolaru, takže na upisovací hodnotu ztrácely už 20 procent.

Zuckerberg není jediný, kdo kvůli vstupu Facebooku na burzu přišel o značnou část hodnoty svého majetku. Podle CBS mají čtyři z 20 nejmladších miliardářů svůj majetek ve velké míře navázaný na Facebook.

Nejbohatším člověkem světa je mexický telekomunikační podnikatel Carlos Slim Helú (71 let) s majetkem odhadovaným na 74 miliard dolarů (asi 1,3 bilionu Kč).Nejbohatším člověkem světa je mexický telekomunikační podnikatel Carlos Slim Helú (71 let) s majetkem odhadovaným na 74 miliard dolarů (asi 1,3 bilionu Kč).

Carlos Slim Helú

Podle žebříčku Bloombergu je stále nejbohatším člověkem světa Mexičan Carlos Slim Helú, jehož jmění se odhaduje na 67,9 miliardy dolarů.

Bill GatesBill Gates | CTK/AP/Michael Sohn

Bill Gates Za ním následují Bill Gates s majetkem v hodnotě 60,5 miliardy dolarů a Warren Buffet se jměním 44,7 miliardy dolarů.

"Já i moji přátele jsme již dlouhou dobu rozmazlováni Kongresem, který je přátelský k miliardářům," uvedl 80letý Buffett v článku v New York Times. Buffett patří k nejbohatším lidem světa a je předsedou konglomerátu Berkshire Hathaway."Já i moji přátele jsme již dlouhou dobu rozmazlováni Kongresem, který je přátelský k miliardářům," uvedl 80letý Buffett v článku v New York Times. Buffett patří k nejbohatším lidem světa a je předsedou konglomerátu Berkshire Hathaway. | archiv E15

Warren Buffet

Po Zuckerbergově vypadnutí z žebříčku uzavírá čtyřicítku nejbohatších lidí Kolumbijec Luis Carlos Sarmiento s majetkem v hodnotě 15,5 miliardy dolarů.