Zakladatel firmy McAfee je obviněn z kryptoměnových podvodů. Investory měl připravit o čtvrt miliardy

John McAfee, zakladatel antivirové společnosti McAfee

John McAfee, zakladatel antivirové společnosti McAfee Zdroj: ČTK

Zakladatel americké antivirové společnosti McAfee byl ve Spojených státech obviněn z kryptoměnových podvodů. Úřady tvrdí, že John McAfee a jeho spolupracovníci díky klamání investorů získali přes 13 milionů dolarů (287 milionů Kč), napsala agentura AP.

Kromě McAfeeho byl obviněn také Jimmy Gale Watson. Podle prokuratury v letech 2017 a 2018 zneužili zájmu investorů o trh s kryptoměnami, aby vydělali miliony dolarů pomocí „lží a podvodů“.

Obvinění údajně nakupovali levné kryptoměny, které pak pomocí falešných a zavádějících informací doporučovali lidem sledujícím McAfeeho twitterový účet, aby uměle zvýšili jejich cenu a následně vydělali na jejich prodeji. Propagovali rovněž nabídky nových kryptoměn, aniž přiznali, že za to dostávají peníze.

Pětasedmdesátiletý McAfee je nyní zadržován ve Španělsku poté, co ho americké ministerstvo spravedlnosti již dříve obvinilo z daňových úniků. Čtyřicetiletý Watson byl ve čtvrtek zadržen v Texasu.

McAfee založil jednu z prvních firem na tvorbu programů pro zajištění bezpečnosti na internetu. McAfee sice tuto firmu již dávno opustil, ta však stále nese jeho jméno.