Zavirovaných e-mailů přibývá, jejich počet se za půlrok zdvojnásobil

E-mail: levně, cíleně a nejen
kvůli novým zákazníkům

E-mail: levně, cíleně a nejen kvůli novým zákazníkům Zdroj: Shutterstock

Podíl e-mailů napadených virem se za poslední půlrok zhruba zdvojnásobil. V současnosti připadá jedna zpráva infikovaná škodlivým programem na 281 emailů. Uvedla to antivirová společnost Symantec.

Podle Symanteku začínají počítačoví zločinci volit stále agresivnější strategii. Stále více požívají tzv. polymorfní škodlivé programy, tedy software, který představuje mnoho variací jednoho kódu prostřednictvím různých technik kódování.

„Množství různých variant a druhů škodlivých programů zapojených do každého útoku dramaticky roste. Za posledních šest měsíců se počet zvýšil 25krát. To je velmi znepokojující rychlost v tak krátkém časovém období. Zároveň se dramaticky zvyšují bezpečnostní rizika pro řadu organizací, protože nové druhy škodlivých kódů lze mnohem hůře detekovat pomocí tradičních bezpečnostních technologií,“ uvedl analytik Symanteku Paul Wood.

Škodlivý software je často součástí souborů určených ke spuštění, které jsou zabalené v ZIP formátu nebo maskované jako PDF nebo tradiční dokumenty.

Útoky stále častěji míří na chytré telefony

Symantec zároveň zaznamenal nárůst útoků na chytré mobilní telefony, jejichž cílem je získání citlivých dat. „Zaměření počítačových útočníků na uživatele mobilních zařízení je trend, který se projevil i ve dvou klíčových oblastech. Dochází k nárůstu phishingových útoků na WAP stránky, které jsou určené pro mobilní zařízení, a za druhé jsou stále častěji ohroženy domény, které byly registrované pro mobilní zařízení, například domény nejvyšší úrovně .mobi,“ dodal Wood.

Globální podíl nevyžádané pošty se zvýšil proti červnu o 4,9 procenta na 77,8 procenta. Největší podíl spamu měly Saudská Arábie a Rusko.