Země EU definitivně stvrdily akt o umělé inteligenci, část technologie omezí regulace

Zástupci členských států EU se shodli na konečném kompromisním znění aktu o umělé inteligenci. Oznámilo to belgické předsednictví. Nyní odsouhlasený postoj je už definitivní, akt ale musí ještě formálně schválit Evropský parlament, stane se tak nejspíš v dubnu.

„Akt o umělé inteligenci je milníkem, jde o první pravidla pro umělou inteligenci na světě,“ uvedlo belgické předsednictví v prohlášení s tím, že cílem normy je zajistit, aby bylo používání umělé inteligence bezpečné a v souladu se základními právy EU.

Vyjednavači Evropského parlamentu a členských zemí EU dosáhli dohody na podobně unijních pravidel loni na začátku prosince po mnohahodinových jednáních. Nyní bylo na členských státech unie, aby tehdy dojednaný text finálně potvrdily. Výhrady měla do poslední chvíle Francie, nakonec ale věc rovněž podpořila.

Akt spočívá v klasifikaci technologií podle způsobu využití a zavedení různých úrovní omezení podle toho, jaké s sebou nesou riziko. Některé systémy chce EU zcela zakázat, další nástroje jako algoritmy na rozpoznávání obličejů by zase podléhaly silné regulaci.