Zeštihlovací kůra: Motorola propustí pětinu zaměstnanců

Motorola, Google

Motorola, Google Zdroj: profimedia.cz

Výrobce mobilních telefonů Motorola Mobility plánuje propustit 4 tisíce zaměstnanců, což je zhruba 20 procent celkové pracovní síly. Chce také uzavřít téměř třetinu ze svých 94 světových poboček a soustředit se na výrobu jen na pár vybraných produktů. Naplno se tak rozjíždí restrukturalizace ztrátového výrobce, kterého loni koupil Google za 12,5 miliardy dolarů. Píše o tom list New York Times.

Zhruba třetina z celkového počtu propuštěných bude ze Spojených států. Firma také plánuje opustit neziskové trhy, konkrétně chce omezit své operace v Asii a Indii. Výzkum a vývoj bude soustředit do kalifornského Sunnyvale a Chicaga, geograficky se tak více přiblíží Googlu. V Asii si Motorola ponechá centrálu v Pekingu.

Zásadní je také další krok Motoroly – zastaví výrobu levných mobilů a zaměří se pouze na několik modelů sofistikovanějších smartphonů. New York Times to řekl nový generální ředitel Dennis Woodside. Firma se tak chce soustředit na nejvýnosnější segment a měla by také ušetřit za nákup součástek.

Motorola je to dosud a jejím hlavním motivem je využít bohaté sbírky patentů Motoroly na technologie mobilních telefonů a dalších komunikačních zařízení a být tak lépe obrněná pro právní bitvy. Mluví se ale i o tom, že Google chce prostřednictvím Motoroly expandovat na trh hardwaru a začít vyrábět vlastní chytrý telefon či tablet.

Podle některých analytiků ale bude případný vstup Googlu do tohoto segmentu velmi náročný, protože v něm panuje tvrdá konkurence a zisková marže se snižuje.

„Devadesát procent zisků na trhu smartphonů jde Applu a Samsungu. Zbytek pole – od Motoroly přes RIM, LG až po Nokiu – se pere o zbylých 10 procent. A nic zatím nenasvědčuje tomu, že by se to mělo změnit,“ poznamenal pro New York Times odborník na technologie Charlie Kindel.

Google dosud otázky ohledně budoucnosti Motoroly nechtěl komentovat. Snížil však již výrazně počet nejvyššího managementu firmy.