Zisk i tržby Googlu zaostaly za očekáváním

Google

Google Zdroj: profimedia.cz

Americká internetová společnost Google vytvořila ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk 2,71 miliardy dolarů (asi 22,6 miliardy korun), což je proti stejnému období předchozího roku nárůst o téměř sedm procent. Navzdory solidnímu růstu je to velké zklamání pro investory, kteří očekávali mnohem lepší výsledek, hlavně u výnosů z reklamy. Akcie firmy tak spadly o téměř deset procent.

Tržby se zvýšily o 25 procent na 10,58 miliardy dolarů (asi 207,4 miliardy Kč), zisk na akcii vzrostl na 8,22 dolaru proti zisku 7,81 dolaru o rok dříve. Pro Google nebývá zvykem, aby nesplnil očekávání trhu, například u tržeb firma dokázala překonat odhady osm čtvrtletí po sobě.

Zisk očištěný o jednorázové účetní položky, který investoři sledují nejvíce, vzrostl o téměř deset procent na 3,13 miliardy dolarů (asi 61,4 miliardy korun). Zisk na akcii se ale zvýšil jen o necelých devět procent na 9,50 dolaru. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru čekali, že se zisk na akcii zvýší na 10,49 dolaru.

Takzvané čisté tržby, v nichž nejsou započteny platby, o které se firma dělí s partnerskými weby, vzrostly o více než 27 procent 8,13 miliardy dolarů (asi 159,4 miliardy korun). I zde Google zaostal, neboť na trhu se čekal růst tržeb na 8,4 miliardy dolarů.

Prudce se naopak zvýšil počet prokliků u reklamy, avšak cena prokliků, což je objem peněz, které Google účtuje zadavatelům reklamy, se o osm procent snížil. A to jak proti předchozímu čtvrtletí, tak proti stejnému období před rokem.

Google se loni dohodl na převzetí společnosti Motorola Mobility, za kterou zaplatil zhruba 12,5 miliardy dolarů (asi 245 miliard korun). Výsledky hospodaření proto investoři očekávali s velkým napětím, aby zjistili, jaké má Google s Motorolou plány. Google se teď díky operačnímu systému Android prosazuje na trhu mobilních telefonů a právě Motorola mu v tom má pomoci. V tomto segmentu trhu ale panuje obrovská konkurence.

Google výsledky zveřejnil až po skončení obchodování na trhu Nasdaq. Tam jeho akcie zpevnily o více než jedno procento na 639,57 dolaru. Byly tak jen mírně pod čtyřletým maximem, které je nad 670 dolary a na němž se akcie ocitly tento měsíc. Po zveřejnění výsledků akcie odepsaly až deset procent na zhruba 575 dolarů.

Vývoj akcií společnosti Google za poslední rok

Vývoj akcií společnosti Google za poslední rokVývoj akcií společnosti Google za poslední rok | salava@mf.cz

Vývoj akcií společnosti Google online sledujte