Zisk Lenova stoupl o polovinu, chce být jedničkou

Lenovo

Lenovo Zdroj: profimedia.cz

Čínské firmě Lenovo Group, která je druhým největším výrobcem osobních počítačů na světě, stoupl ve třetím fiskálním čtvrtletí zisk do konce prosince o 54 procent na 153 milionů dolarů (2,9 miliardy korun). Lenovo očekává, že se mu podaří stát se jedničkou na trhu osobních počítačů, protože zažívá vysoký růst prodeje na všech velkých trzích. Celosvětové dodávky počítačů na trh se zvýšily o 37 procent.

Tržby se za poslední tři měsíce loňského roku zvýšily o 44 procent na rekordních 8,4 miliardy dolarů. V Číně vzrostly o 30 procent. Čína se na celkových tržbách podílí dvěma pětinami. Tržby v Africe, Latinské Americe a dalších rozvíjejících se zemích stouply o 13 procent. Ještě silnější růst však firma vykázala na rozvinutých trzích, včetně západní Evropy a severní Ameriky, kde se tržby zvýšily o 81 procent.

K vysokému růstu částečně přispěl nový společný podnik s japonskou firmou NEC a převzetí německé firmy Medion, výrobce multimediálních produktů a spotřební elektroniky. Obě dohody byly dokončené v červenci.

Firma Lenovo v roce 2005 koupila výrobu počítačů od firmy IBM. Ve třetím čtvrtletí 2011 se jí podle údajů výzkumných společností IDC a Gartner podařilo sesadit firmu Dell z pozice druhého největšího prodejce počítačů na světě. Nyní hodlá zaútočit na světovou jedničku, Hewlett-Packard.

Společnost rovněž v roce 2010 vstoupila na trh mobilního internetu a zahájila prodej chytrých telefonů a tabletů, napsala agentura AP.