Tesco zvýší mzdy a zavede pátý týden dovolené. Přidávají i další řetězce

Zaměstnanci Tesco v provozu budou pobírat mzdy v průměru o pět procent vyšší, v distribučním centru o čtyři procenta vyšší.

Zaměstnanci Tesco v provozu budou pobírat mzdy v průměru o pět procent vyšší, v distribučním centru o čtyři procenta vyšší. Zdroj: profimedia.cz

Společnost Penny Market od března zaměstnancům v prodejnách a logistických centrech zvýšila mzdy v průměru o tři procenta.
Kaufland od 1. června zvýšil mzdy o čtyři procenta, minimální mzda při plném úvazku tak ve firmě nyní dosahuje 25 tisíc korun.
3
Fotogalerie

Společnost Tesco od 1. července zvýší mzdy. Zaměstnanci v provozu budou pobírat mzdy v průměru o pět procent vyšší, v distribučním centru o čtyři procenta vyšší. Dohodli se na tom zástupci firmy a odborů při kolektivním vyjednávání. 

Změny se týkají i benefitů, od července firma místo stravenek bude zaměstnancům vyplácet do mzdy peněžitý příspěvek na stravování. Od 1. ledna příštího roku zavede pátý týden dovolené pro všechny zaměstnance. Růst mezd v letošním roce ohlásily i další obchodní řetězce.

Tesco v tuzemsku provozuje 190 prodejen, pracuje pro něj asi 8400 lidí. Od léta vstoupí v platnost rodinné benefity, půjde o podporu nad rámec platné legislativy. Dosáhnou na ni rodiče, pěstouni nebo ti, kteří plánují mít rodinu či se vrátit do práce po vážné nemoci. Tesco například během mateřské dovolené dorovná mzdu do sta procent.

V červnové výplatě Tesco vyplatilo zaměstnancům z obchodů, distribučního centra a na nemanažerských pozicích z centrální kanceláře mimořádnou odměnu 6000 korun. Bonusy za práci v době pandemie koronaviru v letos připravily i další potravinové řetězce, rovněž zvyšovaly mzdy. Kaufland od 1. června zvýšil mzdy o čtyři procenta, minimální mzda při plném úvazku tak ve firmě nyní dosahuje 25 tisíc korun.

Společnost Penny Market od března zaměstnancům v prodejnách a logistických centrech zvýšila mzdy v průměru o tři procenta. Pokladní pracující na plný úvazek má nárok bez příplatků na základní mzdu 25 tisíc až zhruba 30 tisíc korun v závislosti na délce zaměstnání. Albert od ledna zaměstnancům zvýšil mzdu minimálně o tři procenta, v průměru pracovníci dostávají o šest procent více. Billa svým pracovníkům od ledna plošně zvýšila mzdy minimálně o tři procenta, v průměru si však zaměstnanci polepšili o pět procent.

Podle portálu Platy.cz si český prodavač vydělá od 18 tisíc Kč po 38 tisíc korun měsíčně v závislosti na regionu a zaměstnavateli. Průměrná mzda v České republice podle Českého statistického úřadu v prvním čtvrtletí letošního roku stoupla meziročně o 3,2 procenta na 35.285 korun, v maloobchodu průměr stoupl o 2,2 procenta na 33 119 korun.