Tesle uniklo obří množství dat. Odhalují míru problémů Muskovy automobilky s autopilotem

Tesla se musí vypořádat s velkým únikem dat.

Tesla se musí vypořádat s velkým únikem dat. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Německému listu Handelsblatt se podařilo získat z několika zdrojů zhruba 100 GB interních dat automobilky Tesla. Uniklý dataset obsahuje důkazy o tom, jak se americká firma vyhýbá řešení problémů s jejími vozidly. Zejména jde o špatně fungující chloubu automobilky, tedy autopilota. Kauza také odhalila, že Tesla nenakládá s osobními daty příliš pečlivě. 

Celkem 1388 pdf dokumentů, 1015 tabulek v Excelu, 210 powerpointových prezentací a spousta dalších videí, zvukových záznamů či emailová komunikace. To je výčet dat, která se podařilo německému listu nashromáždit, část z toho Handelsblastt ověřil u dotčených klientů Tesly, jako například reporty o nehodách způsobených autopilotem.

Podle dokumentů dostala Tesla od roku 2015 do března roku 2023 2400 hlášení o problémech s akcelerací a 1500 nahlášení brzdových problémů. Dalších 383 stížností dostala Tesla ohledně phantom braking, tedy o chybě autopilota, kdy systém špatně rozpozná situaci a domnívá se, že hrozí nehoda, kvůli čemuž prudce brzdí. Většina záznamů pochází ze Spojených států, část z nich z Evropy a Asie. Součástí uniklých dat jsou i detaily o nehodách, které způsobil autopilot.

Uniklé záznamy také odhalují, jaké pokyny mají zaměstnanci Tesly pro komunikaci s poškozenými zákazníky, kteří měli problémy s autopilotem, podle nichž mají se zákazníky komunikovat výhradně verbálně, nikoliv skrze zpětně dohledatelné záznamy, jako je emailová komunikace.

Data také obsahují záznamy o 100 tisících majitelích vozů Tesla, včetně jejich osobních údajů. V Tesla Files, jak Handelsblatt kauzu pojmenoval, tak například je také číslo sociálního pojištění šéfa společnosti Elona Muska nebo emailové adresy, telefonní kontakty, výše platů zaměstnanců Tesly nebo interní data z výroby. 

Právě nakládání s citlivými daty vznáší otázku, zda Tesla neporušuje evropskou legislativu o ochraně osobních údajů GDPR. Pro zákazníky Tesly německý list zřídil webovou stránku, na které si mohou lidé ověřit, zda se únik týká jejich vozidla a jejich osobních údajů. 

Kdo je Elon Musk?

Video placeholde
ELON MUSK • Videohub