Tkáč konsoliduje společné investice s Křetínským do nového holdingu

Slovenský přepravce zemního plynu, společnost Eustream

Slovenský přepravce zemního plynu, společnost Eustream Zdroj: EPH

Miliardář Patrik Tkáč sloučí své investice učiněné spolu s Danielem Křetínským. Vzhledem ke svému návratu mezi akcionáře Energetického a průmyslového holdingu a rozšíření dalších aktivit realizovaných s Křetínským zakládá holdingovou společnost J&T Capital Partners. Ta už například formálně odkoupila Tkáčův podíl 44 procent v EPH.

„Sdružení našich podílů ve společném portfoliu s Danem (Křetínským – pozn. red.) pod jednu strukturu přinese kromě nepochybně větší přehlednosti zejména výrazné zjednodušení financování rozvoje jak stávajících projektů, tak i budoucích investičních příležitostí,“ uvedl Tkáč.

Hoding postupně během následujících odkoupí i Tkáčovy podíly ve společnostech EP Equity Investment Sàrl, EP Global Commerce, EC Investments, Czech Media Invest  a v mateřské společnosti fotbalového klubu AC Sparta Praha.

Poté, co s transakcí vysloví souhlas antimonopolní úřady a věřitelé prodávajících, bude do holdingu také začleněn nepřímý podíl 25 procent ve španělských maloobchodních řetězcích Cecosa Supermercados a Caprabo, které provozují prodejny v Katalánsku a na Baleárských ostrovech. 

J&T Capital Partners, respektive jeho dceřiná společnost J&T Energy Holding, dále převezme veškeré závazky z vydaných dluhopisů a směnek, které byly zastřešeny pod společností J&T Energy Financing Limited. Jejich držitelé tak budou i nadále financovat 44procentní podíl v EPH, který odkoupila Tkáčova struktura od Křetínského v prosinci minulého roku.

J&T Capital Partners bude společností pod výlučnou kontrolou Tkáče, nicméně ekonomicky a kapitálově se na ní bude významně podílet skupina J&T Private Equity Group Limited.

Pod Czech Media Invest spadá společnost Czech News Center, která je vydavatelem deníku E15.