Trh s EET pokladnami se nasycuje, Dotykačka se spojí s One Pub

EET

EET Zdroj: čtk

Petr Polívka, Dotykačka Holding
elektronická pokladna
elektronická pokladna
elektronická pokladna
5
Fotogalerie

Na trhu elektronických pokladen začne od září působit nová společnost Dotykačka ČR. Ta vznikla fúzí firem Dotykačka a One Pub. Prvně jmenovaná společnost dosud nabízela hardwarové a softwarové řešení pokladen. 

Po spojení se softwarově orientovaným One Pub, který je zaměřen na sektor gastro služeb, má dojít k rozšíření funkcí stávající aplikace Dotykačky – přibude například možnost inventury, která dosud aplikaci scházela.

„Spojí se to nejlepší z obou firem. Propojili jsme oba produkty, které budou dál nabízené pod Dotykačkou. Více změn pocítí zřejmě zákazníci One Pub, protože je čeká aktualizace pokladního systému na ten z Dotykačky,“ řekl E15 mluvčí Dotykačky Michal Wantulok s tím, že součet klientů firmy po fúzi činí dvanáct tisíc.

Podle odborníka Marka Rehbergra ze společnosti Patria bude dál docházet ke konsolidaci nejvýznamnějších hráčů na trhu. „Jak bývá zvykem v nově vznikajících odvětvích, po rychlém růstu a souvisejícím vstupu mnoha nových hráčů na trh dochází postupně k saturaci trhu a konsolidaci hráčů na něm,“ komentuje pro E15.

„Je zjevné, že některé společnosti přecenily rozměr trhu a velký konkurenční tlak je dovedl do situace, že už nejsou schopny udržet svoje podnikání. Podle našich odhadů i nadále bude docházet ke konsolidaci hráčů na trhu. Na něm se udrží dlouhodobě ti, kteří získali dostatečnou kritickou základnu klientů a zároveň ti, kteří jim budou schopni dodávat kompletní servis služeb v oblasti EET,“ doplňuje analytik.

Kvůli výrazně nižší poptávce oproti předpokladům už ohlásil insolvenci první velký prodejce EET pokladen E. E. T. One.

Firmy si od spojení slibují významnější postavení na trhu elektronických pokladen, kde podle jejich zástupců narůstá tlak na menší entity. „Tlak jsme nepociťovali, očekáváme ale, že mají problémy menší firmy, s některými jednáme. Ke konsolidaci ale dojde. Pro rozvoj produktu potřebujete nový impuls,“ zakončuje Wantulok.

Dotykačka ČR je stoprocentní dceřinou společností Dotykačky Holding. Víc než sedmdesátiprocentní podíl má v nově vzniklé společnosti finanční skupina Redwood Capital, zbytek náleží především J&T Ventures.

Dnes bývalá firma Dotykačka, s. r. o. se přejmenovala na POS Trade, ten už ale reálně neexistuje.