Trump varuje Rusy před vměšováním do voleb, Johnson ztrácí náskok

Web E15.cz přináší několik důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Aramco na burze

Saúdskoarabský ropný gigant Saudi Aramco vstoupil na akciový trh v Rijádu. Transakce představuje dosud největší primární veřejnou nabídku akcií na světě. Cena za jednu akcii byla stanovena na 32 rijálů, akcie po zahájení obchodování vystoupily o deset procent. Prodej podílu ve výši 1,5 procenta by měl vynést 25,6 miliardy dolarů (zhruba 589 miliard korun). 

Britské volby se blíží

Po dvou a půl letech od posledních parlamentních voleb budou Britové tento čtvrtek znovu hlasovat o složení Dolní sněmovny. Nové volby by měly zodpovědět zásadní otázky okolo brexitu. Podle průzkumů by absolutní většinu v Dolní sněmovně mohla získat Konzervativní strana premiéra Borise Johnsona, podle posledního předvolebního průzkumu ale partaj část svého vedení ztratila.

Napětí kolem cel

Nepatrné oslabení zaznamenaly akciové trhy ve Spojených státech. Nervozitu investorů podporuje neustálé čekání na vývoj jednání mezi Spojenými státy a Čínou. Dow Jonesův index ztratil 0,10 procenta a obchodování zakončil na 27.881,72 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,11 procenta na 3132,52 bodu a technologický index Nasdaq Composite se snížil o 0,07 procenta na 8616,18 bodu.

Trumpovo varování

Před vměšováním se do amerických prezidentských voleb varoval Rusko nynější prezident Spoejných států Donald Trump. Řekl to po schůzce se Sergejem Lavrovem, šéfem ruské diplomacie.