Tykač nekoupí akcie společnosti ČEZ. Důvodem je situace na Ukrajině a tržní podmínky

Pavel Tykač

Pavel Tykač Zdroj: profimedia.cz

Firma Belviport Trading Limited miliardáře Pavla Tykače, která v úterý oznámila, že chce k jednoprocentnímu podílu v energetické společnosti ČEZ koupit dalších 1,67 procenta akcií, nyní nové akcie s ohledem na tržní podmínky a geopolitickou situaci na Ukrajině nenabude, oznámila společnost Patria Finance, která je koordinátorem transakce.

„Společnost Belviport Trading Limited oznamuje, že s ohledem na tržní podmínky a geopolitickou situaci na Ukrajině nenabude žádné akcie ČEZ cestou zrychleného reverzního bookbuldingu, transakce oznámené 22. února 2022,“ uvedla Patria Finance.

O svém jednoprocentním podílu v ČEZ informoval Belviport Českou národní banku počátkem února. V tomto týdnu Belviport oznámil záměr koupit až devět milionů kusů akcií ČEZ. Vzhledem k úternímu závěrečnému kurzu akcií ČEZ na pražské burze mělo jít o akcie za zhruba 7,5 miliardy korun. „Transakce je dle tiskové zprávy Belviport jednorázovým rozhodnutím firmy a ČEZ zůstane jeho dlouhodobou finanční investicí,“ uvedla Patria ve středu.

V noci ze středy na čtvrtek ale ruská armáda zahájila letecký i pozemní útok na sousední Ukrajinu a všechny evropské akciové trhy zasáhly výprodeje. Index PX pražské burzy klesl ve čtvrtek o 4,77 procenta na 1338,34 bodu. Byl to nejvýraznější denní propad za skoro dva roky. Cenné papíry ČEZ uzavřely obchodování s kurzem 830 korun za akcii, což bylo oproti ránu o 3,88 procenta níže.

Video placeholde
Green deal pro Evropu. Co to je a jak má pomoci od zhoršování životního prostředí? • Videohub

ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím většinovým akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií ČEZ. Kyperskou firmu Belviport Trading Limited vlastní přes společnost Clamount Investments Limited český miliardář Tykač, kterému patří energetická skupina Sev.en Energy. Do této skupiny patří například hnědouhelné elektrárny Chvaletice a Počerady, Teplárna Kladno, Teplárna Zlín a dva severočeské hnědouhelné lomy.

Firmy ze skupiny Sev.en v minulosti uzavřely s ČEZ miliardové transakce. V roce 2013 skupina koupila od ČEZ za 4,12 miliardy korun elektrárnu Chvaletice. Loni pak převzala Vršanská uhelná ze skupiny Sev.en od ČEZ elektrárnu Počerady. Dohodnutá kupní cena byla 2,5 miliardy Kč, ale vzhledem k vypořádání dalších závazků celková pořizovací cena přesáhla podle serveru Ekonomický deník devět miliard korun. Tykačova Vršanská uhelná také v předchozích letech dodávala ČEZ uhlí.

Tykačův Belviport podle informací médií obchodoval v minulosti s akciemi několika velkých českých firem. Byly to například farmaceutická společnost Zentiva, operátor O2 nebo Moneta Money Bank.