Úleva bankovnímu sektoru. Nová pravidla si v EU vyžádají více kapitálu jen u deseti velkých bank

Evropská unie

Evropská unie Zdroj: profimedia.cz

V důsledku zavedení nových globálních pravidel kapitálové přiměřenosti bude muset v Evropské unii přikročit ke zvýšení kapitálu jen deset velkých bank. Celkový rozsah tohoto zvýšení kapitálu by mohl činit méně než 27 miliard eur (693 miliard korun). Vyplývá to z regulačního návrhu Evropské komise (EK), na který dnes upozornila agentura Reuters.

Dopad nových pravidel by tak měl být výrazně nižší, než dříve předpokládal Evropský orgán pro bankovnictví (EBA). Ten koncem loňského roku odhadoval, že banky budou muset kapitál zvýšit o 52,2 miliardy eur. Dnešní zpráva tak podle Reuters přináší úlevu evropskému bankovnímu sektoru, který se v posledním desetiletí potýkal s nízkými zisky a stále se zotavuje z hospodářského útlumu způsobeného pandemií covidu-19.

"Podle odhadů, které poskytl úřad EBA, by ty dopady (zavedení nových pravidel) mohly přimět omezený počet velkých bank v EU (deset z 99 bank v testovaném vzorku) ke zvýšení kapitálu celkově o méně než 27 miliard eur," cituje agentura Reuters z návrhu. Podle EBA se testovaný vzorek skládá z bank ze 17 členských zemí EU a reprezentuje zhruba 75 procent celkových bankovních aktiv v EU.

Návrh Evropské komise se týká zavádění pravidel v rámci mezinárodní dohody o regulaci finančního sektoru Basel III, jejímž cílem je zabránit opakování globální finanční krize z roku 2008. Návrh mimo jiné předpokládá, že orgány dohlížející na bankovní sektor získají právo zavádět požadavky související s klimatickými riziky. Obsahuje také přísnější pravidla pro pobočky zahraničních bank v EU.

Evropská komise by měla návrh oficiálně představit příští týden, schválit ho ještě musí Evropský parlament. Regulátoři nicméně varují, že výsledná podoba opatření by se neměla odchylovat od standardů sjednaných na globální úrovni.