Úspory domácností loni zůstaly ve srovnání s úvěry dvojnásobné

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Úspory českých domácností byly ke konci loňska stejně jako v předchozím roce zhruba dvojnásobné ve srovnání s jejich dluhy. Úspory domácností vzrostly o necelých sedm procent na zhruba 2,3 bilionu korun. Celkové zadlužení domácností u finančních institucí stouplo o necelá tři procenta na 1,138 bilionu korun. Úroveň zadlužení domácností se tak loni zvýšila na 28,9 procenta hrubého domácího produktu, což je šestá nejnižší hodnota v rámci zemí Evropské unie. Vyplývá to z materiálů ministerstva.

Ještě nižší úroveň zadlužení než Česko má pouze Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Bulharsko a Litva. Naopak nejvyšší, kolem 140 procent, má Dánsko. Důvodem relativně nízké úrovně zadlužení může být podle zprávy MF také teprve nedávná transformace na tržní hospodářství, kvůli které domácnosti doposud nestačily nakumulovat relativně vysoké objemy úvěrů běžné v západní Evropě.

Nejvíce v rámci úspor domácností rostly prostředky uložené na netermínovaných vkladech, v penzijním připojištění a v životním pojištění. Pokles vkladů v cizí měně pak podle zprávy vyplývá z dlouhodobého trendu posilování kurzu koruny vůči hlavním cizím měnám.

Vývoj struktury úspor obyvatelstva ČR

Graf: Vývoj struktury úspor obyvatelstva ČRGraf: Vývoj struktury úspor obyvatelstva ČR

Celkový objem vkladů v ekonomice vzrostl během roku 2010 o 3,3 procenta na téměř 2,8 bilionu korun. V případě zadlužení loni klesl objem spotřebitelských úvěrů, naopak podíl úvěrů na bydlení stoupl na téměř 65 procent z celkového objemu.

Česko mělo v roce 2010 stejně jako předloni v rámci EU třetí nejvyšší poměr bankovních klientských vkladů ke klientským úvěrům, a to na 137 procentech. Lépe je na tomu už jen Belgie a Lucembursko. Naopak nejhůře s 32 procenty je na tom Dánsko. „To znamená, že poskytnuté úvěry jsou více než plně financovány přijatými vklady, které v obdobích nejistoty na peněžních trzích umožňují stabilizaci bankovní sektoru. V tomto smyslu patří bankovní sektor v ČR mezi nejstabilnější v Evropě,“ uvádí zpráva.