Utažení penězovodů v USA se přiblížilo, Fed projedná odkup bondů příští týden

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Nejkritičtější indikátor stavu americké ekonomiky – tvorba nových míst – přiblížil rozhodnutí americké centrální banky (Fed) o začátku ukončování kvantitativního uvolňování, v jehož rámci nyní posílá do ekonomiky 85 miliard dolarů měsíčně.

Největší ekonomika světa vytvořila v listopadu mimo zemědělství 203 tisíc nových pracovních míst, analytici očekávali jen 185 tisíc. Za poslední tři měsíce přibylo v průměru 193 tisíc nových míst měsíčně. V listopadu klesla míra nezaměstnanosti na sedm procent, nejníže za posledních pět let.

Měnový výbor Fedu bude o možném omezení programu na odkup dluhopisů za 85 miliard dolarů měsíčně rozhodovat na svém zasedání příští týden v úterý a středu. Podle 34 procent analytiků oslovených agenturou Bloomberg přistoupí Fed k omezení již na posledním letošním zasedání. Ještě před měsícem si to myslelo pouze 17 procent analytiků.

„Příznivé signály z trhu práce nepochybně posílí očekávání trhu, že americká centrální banka by mohla oznámit snižování měsíčních nákupů dluhopisů (takzvaný taper) již v prosinci či v lednu,“ myslí si Vojtěch Benda, hlavní analytik BH Securities.

„Očividně se ekonomice daří lépe, než Fed očekával, a nevidím žádný důvod, proč by taper nemohl začít,“ řekl agentuře James Smith ze společnosti Parsec Financial Management, který dříve působil jako ekonom Fedu. Smith očekává, že americká centrální banka na prosincovém zasedání rozhodne o snížení programu odkupu aktiv z 85 na 65 miliard dolarů měsíčně.

Zrychlení náboru nových pracovníků v posledním čtvrtroce ukazuje, že americké společnosti věří ve zvýšení poptávky. „Významnou překážkou na cestě k omezování programu tištění peněz však může představovat jednání o státním rozpočtu. Politici si dali závazek dosáhnout dohody o nastavení veřejných financí do 13. prosince. Pokud se o rozpočtu nedohodnou, negativně by se to promítlo do ekonomického oživení,“ varuje však Benda.