V Asii rostou obavy z příchodu druhé vlny epidemie

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Druhá vlna v Asii

Nové případy nákazy koronavirem hlásí asijská města a regiony. V japonském Tokiu se objevilo 224 nových případů nemocných osob. Stejné informace přicházejí také z Hongkongu, kde evidují celkem 65 nakažených. Tato čísla jsou zde obvyklá až posledních několik dní protože byl Hongkong dlouhou dobu bez nových nakažených. Uvedená čísla podle odborníků mohou znamenat druhou vlnu nákazy v Asii.  

Další rekord

Téměř 66 tisíc nakažených za posledních 24 hodin hlasí Spojené státy. Znovu tak padl dosavadní nelichotivý rekord. Největší přírůstky v posledních dnech hlásí nejlidnatější americké státy, tedy Kalifornie, Texas a Florida. Na řadě míst přitom místní úřady zastavují uvolňování restrikcí, nebo společenská omezení dokonce zpřísňují ve snaze zabránit dalšímu šíření nákazy. Celkový počet obětí v zemi vystoupal na 133 195. Nakazilo se zatím 3,1 milionu osob. 

Oslabení akcií

Akcie ve Spojených státech při posledním obchodování převážně oslabovaly. Důvodem je současná situace kolem pandemie nového typu koronaviru, která se zatím nelepší, a která vyvolává mezi investory obavy z nového omezování podnikatelské aktivity. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes ztratil 1,39 procenta a uzavřel na 25.706,09 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,56 procenta na 3152,05 bodu, index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se však zvýšil o 0,53 procenta na 10.547,75 bodu.

Nový šéf 

Novým předsedou euroskupiny (vlivného orgánu složeného z 19 ministrů financí zemí platících eurem) se stal irský ministr financí Paschal Donohue. Pětačtyřicetiletý konzervativní politik nahradí odstupujícího portugalského ministra financí Mária Centena v době, kdy ministry čeká rozhodování o podrobnostech balíku na pomoc unijním ekonomikám navrženého Evropskou komisí.