V Evropě ubývá zakázek, další příznak blížící se recese

ilustrační foto

ilustrační foto

Evropský průmysl ztrácí zákazníky s tím, jak mizí poptávka. Index nových průmyslových zakázek v eurozóně v září meziměsíčně poklesl o 6,4 procenta, zatímco o měsíc dříve rostl o 1,4 procenta. V celé Evropské unii nových zakázek ubylo meziměsíčně o 2,3 procenta po srpnovém poklesu o 0,3 procenta. Data dnes zveřejnil Eurostat. "Je to další signál, který naznačuje zpomalení a zřejmě i recesi v zemích eura. A ta se dotkne i vývoje ekonomiky naší," říká analytik ČSOB Petr Dufek.

„České hospodářství se stále drží na vlně poptávky po nových autech. Jak dlouho vydrží odolávat zhoršujícímu se vývoji v Evropě se dá počítat jen na několik málo měsíců,“ odhaduje Dufek. Dalších ochlazení ekonomiky podle Dufka přichází už teď. „Jde jen o to, jak prudké bude. Zda se zopakuje scénář roku 2008, kdy zakázky zmizely ze dne na den nebo zda půjde o pozvolný a třeba i krátký útlum,“ říká.

Pokud by se nebral v potaz sektor vybavení pro lodě, železnice a letecký a vesmírný průmysl, kde jsou změny obecně více volatilní, pak by zakázek v eurozóně ubylo v září meziměsíčně o 4,3 procenta a v EU o 2,1 procenta. V meziročním srovnání se zářím loňského roku množství nových zakázek v unijních státech platících eurem přibylo o 1,6 procenta a v celé „sedmadvacítce“ o 2,3 procenta. V eurozóně meziměsíčně například citelně, o 6,8 procenta ubylo nových zakázek u kapitálového zboží, zatímco v EU propad činil 2,1 procenta.

Největší meziměsíční propad zaznamenaly Itálie (- 9,2 procenta) s Estonskem (- 9,1 procenta). Největší nárůsty naopak hlásí Dánsko (+ 14 procent), Lotyšsko (+ 13,1 procenta), Polsko (+ 5,1 procenta) a Česko (+ 4,8 procenta). „Pozitivní zprávou budiž to, že průmysl zemí stojících mimo euro je na tom lépe. Otázkou však je, jak dlouho mu to vydrží,“ uzavírá Dufek.