Více než polovina firem v Česku neodvádí daň z příjmu, ukázal průzkum

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

V posledních pěti letech v Česku ubývá firem, které státu neodvádějí daň z příjmů, stále ale tvoří mezi podnikateli nadpoloviční většinu. Roste naproti tomu podíl podniků, které na dani z příjmů ročně státu odvedou víc než milion korun. Uvedla to poradenská společnost Bisnode.

Za posledních pět let podíl podniků, které jsou ve ztrátě a neodvádějí tak daň z příjmu, klesl o osm procentních bodů na 52 procent, uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Současně podle ní roste počet subjektů, které daně odvádí. "Daň z příjmu do sta tisíc korun odvádí každá čtvrtá firma ze sledovaného vzorku. Sto tisíc až jeden milion korun platí necelých 15 procent společností a milion až deset milionů na dani z příjmu do státního rozpočtu odvede přes šest procent společností," dodala Štěpánová.

Společnost analyzovala všechny firmy, které v letech 2012 až 2016 zveřejnily své finanční výkazy. V období 2012 až 2015 to bylo zhruba 160 tisíc společností s ručením omezeným a akciových společností, za loňský rok téměř 58 tisíc.

Sazba daně z příjmu právnických osob v Česku činí 19 procent. Základ daně vychází z účetního výsledku hospodaření firem.

O společenských souvislostech podnikání se více dočtete v magazínu E15 Premium s názvem Úspěch zavazuje. Objednávejte zde >>>

Video placeholde

CSR magazín E15 Premium Úspěch zavazuje • E15