Vyřízení řidičáku je v Praze už bez front, v létě budou na počkání i registrace vozidel.

Vyřízení řidičského průkazu

Vyřízení řidičského průkazu

Lidé v Praze už nemusejí čekat v nekonečných frontách, když si jdou vyzvednout řidičský průkaz nebo poznávací značky k nově registrovanému vozidlu. Vedení města totiž udělalo několik opatření k tomu, aby se odbavování lidí výrazně zrychlilo. Řidičský průkaz se dnes vydává na počkání, bez jakýchkoli front. V registru vozidel se pak čeká v průměru kolem třiceti minut, zatímco ještě před několika měsíců se běžně stávalo, že čekací doby přesáhly několik dní.

Důvody, proč kontaktní pracoviště nezvládaly nápor motoristů, byly dva. Dlouhodobě totiž roste počet žádostí, které registry vozidel i řidičů vyřizují. Město na tuto situaci léta nijak nereagovalo, přesto, že se čekací doby neustále prodlužovaly. Před dvěma lety pak registr vozidel v celé republice doslova zkolaboval kvůli chybám v novém informačním systému od ministerstva dopravy a nejcitelněji to zasáhlo Prahu, kde se registrací provádí nejvíce.

Současná rada města situaci začala řešit záhy po svém zvolení do čela města. V loňském roce schválila zvýšení počtu zaměstnanců pro příslušný Odbor dopravněsprávních agend magistrátu k posílení počtu úředníků na přepážkách. „Cíl byl jasný, odbourat fronty, které všechny tak rozčilují,“ říká primátor Prahy Tomáš Hudeček.

Zvýšení počtu lidí za přepážkami ale nebyl jediný krok, který magistrát učinil. „Zároveň jsme od začátku letošního května rozšířili pracovní hodiny nově i na páteční dopoledne a otevřeno pro veřejnost tak již máme každý pracovní den. U registru řidičů, který je v centru Prahy v Jungmannově ulici, se nám díky přijatým opatření podařilo zcela odbourat fronty a odbavování občanů probíhá plynule,“ uvedl ředitel odboru dopravněsprávních agend magistrátu Josef Mihalík.

Výrazně se zlepšuje také situace u registru vozidel, kde je počet vyřizovaných žádostí několikanásobně větší a tomu je i uzpůsoben počet pěti pracovišť, určených pro veřejnost. I zde se zvýšil počet zaměstnanců, kteří přímo vyřizují žádosti občanů a rovněž zde je na nejfrekventovanějším pracovišti na Bohdalci otevřeno pro veřejnost i v pátek dopoledne.

„Výjimečně se ještě čeká déle než hodinu, ale to bývá jen v některých dnech ráno. Naopak odpoledne již zvládáme vše tak, že odbavování zájemců probíhá již naprosto plynule,“ doplnil Mihalík. O prázdninách se podle něj otevřou v registru vozidel další přepážky a čekací doby se stlačí na minimum.

K přepážkám registru řidičů se můžete v Praze objednat i online přímo zde: http://www.praha.eu/jnp/cz/potrebuji_resit/elektronicke_sluzby/online_rezervace/registr_ridicu_uvod.html