Výrobcům pražců ŽPSV výrazně ubyly zakázky, tržby poklesly o téměř 1,5 miliardy korun

Železniční pražce, ilustrační snímek

Železniční pražce, ilustrační snímek Zdroj: profimedia.cz

Společnost ŽPSV z Uherského Ostrohu na Uherskohradišťsku, která je součástí holdingu OHL, zaznamenala loni tržby 1,47 miliardy korun. V roce 2015 měla tržby 2,76 miliardy korun. Firma, jejímž hlavním výrobkem jsou železniční pražce, vykázala v minulém roce zisk téměř 1,66 miliardy korun, meziročně zhruba o 1,4 miliardy korun více. Strmý nárůst zisku je způsoben prodejem akciového podílu ve firmě OHL ŽS za 1,63 miliardy korun.

Hospodářský výsledek ŽPSV ovlivnil podle generálního ředitele Jana Speváka meziroční propad trhu zhruba o 53 procent. "Vynucená opatření, kterými jsme museli na tuto novou realitu reagovat, byla rozsáhlá a týkala se, kromě výrazné redukce počtu pracovníků, také celé řady úprav ve využití výrobních kapacit," uvedl ve výroční zprávě Spevák. Firma podle něj musela reagovat také na enormní požadavky na skladování hotových výrobků.

Kvůli úbytku zakázek výrazně klesl počet zaměstnanců firmy z průměrných 800 v roce 2015 na 538 v roce 2016. V roce 2014 ŽPSV zaměstnávala 491 lidí. Přesto se podle Speváka podařilo ve společnosti udržet kolektiv odborně zdatných, schopných, svědomitých a loajálních pracovníků. Na mzdy loni firma uvolnila 177 milionů korun, o rok dříve to bylo 254 milionů.

Kromě pražců firma loni dodala i nástupiště a železniční přístřešky, mostní konstrukce nebo protihlukové stěny. Kromě dominantního Česka dodávala i na Slovensko, do Srbska, Bulharska, Polska, Finska a Belgie. Firma loni proinvestovala necelých 49 milionů korun. Peníze putovaly na modernizaci výrobních hal v Uherském Ostrohu nebo pořízení nových zkušebních lisů. V roce 2015 dosáhly investice více než 195 milionů korun.

Pro letošní rok společnost předpokládala další výrazný propad v dodávkách pro železniční stavby. Vzhledem k výrazné orientaci na tento výrobní segment nebuda firmy podle Speváka schopna propad nahradit v ostatním sortimentu. "Musíme tudíž počítat s nutností přijímat operativní opatření v reakci na skutečnou úroveň trhu," uvedl generální ředitel.

Historie ŽPSV sahá do roku 1952, kdy byl v Praze založen Podnik pro lomy a štěrkovny. V roce 1963 se firma přejmenovala na Železniční průmyslovou stavební výrobu se sídlem v Uherském Ostrohu, kde je také jeden z jejích výrobních závodů. Další závody jsou v Nových Hradech, Doloplazech, Čerčanech a Liticích. Firma má i dceřiné společnosti na Slovensku a v Bulharsku. ŽPSV ovládá španělská společnost Obrascón Huarte Lain.