Těžařům ropy pomáhají přežít digitální technologie

těžba ropy,

těžba ropy, Zdroj: Profimedia.cz

Těžba ropy (ilustrační foto)
Těžba ropy (ilustrační foto)
Ropný průmysl
Ropný průmysl
Stáčecí zařízení se připojí k čerpadlům na lodi.
16
Fotogalerie

Nízká cena ropy nutí ropné firmy k nasazování nových metod a technologií. Senzory a na ně navázaná analýza získaných dat mohou výrazně snížit náklady na vytěžený barel a zároveň zvýšit výtěžnost ložiska. Analytici z poradenské společnosti McKinsey spočítali, že zvýšení produktivity vrtu o deset procentních bodů může firmě přinést dodatečný zisk až čtvrt miliardy dolarů.

Letošní podzimní průzkum společnosti EY mezi šéfy ropných společností ukázal, že 41 procent firem už vyvíjí digitální řešení, která budou šetřit náklady. Necelá polovina šéfů přiznala, že jejich firmy vytvářejí specializované fondy privátního kapitálu, které investují do softwarových start-upů a firem, aby potřebné technologie včas získaly.

Příkladem může být ruská těžařská společnost Gazprom Něfť, která nedávno zprovoznila řídicí centrum svých vrtů. V něm vytvořila digitální dvojče svých vrtů, které zahrnuje celý řetězec těžby od čerpadel, jež ropu vytahují ze země, až po ventily, jimiž se ropa předává zákazníkům. Firma tak může snadněji upravovat parametry těžby a předcházet výpadkům.

Digitální technologie mohou podle propočtů McKinsey ušetřit ropným firmám až pětinu kapitálových nákladů na nové vrty. U těch existujících dokážou snížit provozní náklady až o pět procent. Studie Světového ekonomického fóra hovoří o dodatečné hodnotě pro těžařské firmy v řádu šest set miliard dolarů v příštích deseti letech.

Například těžařská společnost BP už nyní používá speciální senzory k optimalizaci těžby z jednotlivých ložisek. Čidla se spouštějí hluboko do vrtu, kde jsou díky vysoké citlivosti schopna rozlišit ropu od vody. Inženýři tak mohou snadněji zabránit škodám v případě, že by se voda do vrtu dostala. Firma Silicon Microgravity, s níž se BP spojila při výrobě senzorů, odhaduje, že jen díky jejich použití se dá zlepšit výtěžnost ložiska o dvě procenta.

Analytici Světového ekonomického fóra ale upozorňují, že samotná instalace senzorů a digitálních technologií nestačí. Zhruba třetina ropných firem už investovala do sběru a analýzy takzvaných velkých dat. Například na každé mořské ropné plošině je až 40 tisíc senzorů, z nichž lze získávat provozní a další data. Jenže jen 13 procent sledovaných firem promítá výsledky analýz dat přímo do provozu a chování na trhu.