Vzniká nápojový gigant. Keurig a Dr Pepper Snapple se dohodly na fúzi

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Americká společnost Keurig Green Mountain, zaměřená na kávu, se dohodla na převzetí výrobce nealkoholických nápojů Dr Pepper Snapple Group. Hodnota transakce podle výpočtu agentury Reuters přesáhne 21 miliard dolarů (430 miliard korun). Spojením podniků vznikne nápojový gigant s ročními tržbami kolem 11 miliard dolarů, který bude zahrnovat globální nápojové značky jako Dr Pepper, 7UP či Schweppes a kávovary Keurig.

Společnost Keurig uvedla, že akcionáři Dr Pepper Snapple v rámci dohodnuté transakce obdrží mimořádnou hotovostní dividendu 103,75 dolarů na akcii a ve sloučeném podniku budou vlastnit podíl 13 procent.

Akcie společnosti Dr Pepper Snapple po ohlášení transakce zamířily prudce vzhůru, před zahájením obchodování na burze v New Yorku přidávaly kolem 35 procent.

Sloučená skupina ponese název Keurig Dr Pepper, v jejím čele bude stát generální ředitel Keurigu Bob Gamgort. Transakci již jednohlasně schválila správní rada Dr. Pepper Snapple, ještě ji ale musejí odsouhlasit akcionáři podniku. Její dokončení se očekává ve druhém čtvrtletí.

Sloučená skupina bude v tržbách nadále výrazně zaostávat za společnostmi PepsiCo a Coca-Cola. PepsiCo předloni utržila zhruba 63 miliard dolarů, Coca-Cola asi 41 miliard dolarů.