Začalo zdražování. Inflace po čtyřech měsících zrychlila

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Jan Rasch

Potraviny byly v listopadu meziročně dražší. Zastavil se i propad cen pohonných hmot. Inflace zrychlila růst na 1,1 procenta z říjnových 0,9 procenta. Intervence ČNB, které v listopadu oslabily českou měnu, se tak do zdražení zboží z dovozu zatím promítají jen mírně . V příštích měsících se mají projevit výrazněji.

Růst cen se zrychlil po čtyřech měsících zpomalování. Výrazněji než v říjnu meziročně zdražily hlavně potraviny, zmírnil se pokles cen pohonných hmot. Proti říjnu spotřebitelské ceny v listopadu klesly o 0,1 procenta, informoval dnes Český statistický úřad. Výsledky jsou v souladu s odhadem analytiků, podle kterých se oslabení koruny kvůli devizovým intervencím v inflaci výrazněji projeví až v dalších měsících. Obchodníci koncem listopadu lákali spotřebitele k nakupování za staré ceny, a ti na nabídky podle prvních informací opravdu slyšeli.

Růst inflace se projevil podle očekávání, tedy nejdříve na zboží s rychlou obrátkou. První na řadě byly pohonné hmoty. „Pohonné hmoty v říjnu zlevňovaly o 4 procenta, v listopadu už jen o 1,2 procenta. Tady nešlo jen o samotný vliv intervence, ale i hodnoty z loňského roku, které v tu dobu již výrazně klesaly. Přesto oslabení koruny poslalo ceny pohonných hmot vzhůru velmi brzy, v horizontu jednoho týdne,“ říká k datům Michal Kozub, analytik Home Creditu. Počátkem příštího roku se má inflace opět snížit díky poklesu cen energiíí, ale v dalších měsících nastane další zdražování.

Vývoj inflace do října 2013:vývoj inflacevývoj inflace | Tradingeconomics.com, CSUZdroj: Tradingeconomics.com, ČSÚ

„Listopadový růst cen je začátkem nového trendu, který bude na začátku příštího roku dočasně přerušen skokovým poklesem inflace hluboko pod jedno procento. Pokles bude mít na svědomí vedle snížení cen energií pro domácnosti také DPH, která se na rozdíl od letošního roku zvyšovat nebude,“ odhaduje situaci na trhu Patrik Rožumberský, ekonom UniCredit Bank.

V dalším období však inflace znovu poroste s tím, jak se do cen bude postupně promítat slabá koruna po intervencích ČNB. „Ačkoli inflace zřejmě do konce příštího roku překročí dvě procenta, její průměrná hodnota se nebude příliš lišit od té letošní, kterou přepokládáme ve výši 1.4 procenta. Brzdou prudšího růstu inflace by i nadále měla být nízká poptávka v ekonomice a stabilizace cen potravin v návaznosti na dobrou letošní úrodu,“ dodává Rožumberský.